Turska: Ankara osuđuje targetiranje turskih novinara u Grčkoj

Turska: Ankara osuđuje targetiranje turskih novinara u Grčkoj

Grčka veb stranica targetirala na turske novinare iz agencije Anadolija, objavivši fotografiju iz pasoša jednog od dvojice turskih novinara, optužujući ih da su agenti turske obaveštajne službe (MIT) nakon što su putovali na Kastelorizo da izveštavaju o grčko-turskoj krizi.

Generalni direktor Anadolije Senol Kazanci odmah je reagovao pozvavši grčke vlasti da obezbede sigurno radno okruženje.

„Targetiranje dvojice novinara koji su otišli ​​na ostrvo da prate događaje veliki su udarac za slobodu štampe“, napominje Senol Kazanci u izjavi.

Osuđujući provokativni članak, Kazanci je naglasio da novinari koji rade za Agenciju Anadolija (AA), globalnu novinsku agenciju, pomno prate dnevne vesti i prate događaje u Kastelorizu kao u bilo kom drugom delu sveta.

„Čekamo objašnjenje i izvinjenje od vlade iz Atine za to kako su procurili podaci o identitetu i pasošu naših prijatelja, što bi trebalo da bude u rukama samo grčkih vlasti“, dodao je on.

Fahrettin Altun, direktor komunikacija, objavio je na Twitteru: „Platit ćete cenu ako turskim novinarima bude anesena šteta. Niko ne može utišati Agenciju Anadolija, čije osoblje radi u najneprijateljskijem okruženju, pod pretnjama, zastrašivanjem ili objavljivanjem njihovih ličnih podataka“.

„Osuđujemo napore grčkih vlasti da podstiču nasilje putem fašističke web stranice nad novinarima AA u Meisu. Grčki novinari slobodno rade u Turskoj, kojoj EU voli da drži predavanja o slobodi štampe, dok se Grčka, članica EU, ponaša kao mafijaška država za njih ne vredi“, dodao je Altun. / ibna