Turska beleži privredni rast od 6,7% u trećem kvartalu u odnosu na prošlogodišnji

Turska beleži privredni rast od 6,7% u trećem kvartalu u odnosu na prošlogodišnji

Turska ekonomija je u K3 2020. porasla za 6,7% uprkos drugom talasu koronavirusa, pokazuju podaci koje je u ponedeljak objavio Turski zavod za statistiku (TurkStat).

Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje u tekućim cenama iznosio je 1,4 biliona turskih lira (197,4 milijarde dolara) u julu i septembru, izveštava TurkStat.

Ta cifra bila je mnogo veća od očekivanja tržišta, jer je tim od 17 ekonomista sa kojima je u četvrtak razgovarala Agencija Anadolija procenio da će turska ekonomija u tom periodu rasti za 5%.

Takođe su predvideli da će se godišnji BDP Turske u 2020. prosečno povećati za 0,3%, ali će zapanjujuća stopa verovatno poboljšati procene za kraj godine.

Aktuelni novi ekonomski program takođe je zabeležio rast turske ekonomije ove godine za 0,3%. Očekuje se da će se ekonomija proširiti za 5,8% 2021. godine nakon nastavka odložene potrošnje i investicija i normalizacije prihoda od turizma.

Ciljevi BDP-a programa iznose 702 milijarde dolara za 2020. godinu i 735 milijardi dolara za sledeću godinu.

BDP zemlje je porastao za 4,5% u Q1 2020. i pao je za 9,9% u Q2 zbog efekata pandemije na ekonomiju.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, sezonski i kalendarski prilagođeni BDP porastao je za 15,6% u julu-septembru, prema podacima TurkStat-a.

Dodata vrednost povećala se više među finansijskim i osiguravajućim delatnostima koje čine bruto domaći proizvod sa 41,1% godišnje u trećem kvartalu.

Podaci su porasli za 6,2% u poljoprivrednom sektoru, 8% u industriji i 6,4% u građevinarstvu u istom periodu.

Dodata vrednost sektora usluga – trgovina na veliko i malo, transport, skladištenje, smeštaj i uslužne delatnosti – neznatno je porasla za 0,8% na godišnjem nivou, jer ga je najteže pogodio novi talas pandemije koronavirusa.

Državni izdaci za finalnu potrošnju porasli su za 1,1%, dok su bruto investicije u osnovni kapital porasle za 22,5% u trećem kvartalu 2020. godine u poređenju sa istim kvartalom prošle godine.

Finalni izdaci za potrošnju domaćinstva porasli su za 9,2% u istom periodu, objavio je TurkStat. / ibna