Turska: Boltonove informacije su jednostrane i manipulativne, smatra Altun

Turska: Boltonove informacije su jednostrane i manipulativne, smatra Altun

Direktor Odelenja za komunikacije turskog predsednika, Fahrettin Altun, oštro je, u nizu poruka objavljenih na Tvitteru u četvrtak, kritikovao novu knjigu bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Johna Boltona, rekavši da ona sadrži pogrešne izveštaje o razgovorima lidera dve zemlje.

„Smatramo verovatnim da bivši visoki funkcioneri pokušavaju da iskoriste ozbiljne diplomatske razgovore i napore za rešavanje otvorenih pitanja između saveznika, poput Sjedinjenih Država i Turske, za svoju unutrašnju političku agendu“, napisao je Fahrettin Altun, aludirajući na Boltona.

Altun je rekao da Boltonova knjiga uključuje “jednostrano” i “manipulativno” predstavljanje razgovora turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana sa američkim kolegom Donaldom Trumpom.

„Jasno je da ciljeve ovih lažnih karakterizacija koje dovode u zabludu pokreću unutrašnja politička pitanja, kao i lična korist“, nastavio je Altun.

Naglasio je i da Erdogan i Trump naporno rade na popravljanju odnosa između svojih zemalja uprkos “dubokim razlikama” u politici i “nekim neprijateljskim glasovima protiv Turske u Washingtonu”, dodajući da je Trump učinio mnogo više slušajući NATO saveznika Tursku, u poređenju s nekim od prethodnih američkih administracija.

„Uvereni smo da će odnos SAD i Turske preživeti takve pokušaje i da će na kraju biti još bolji. Predsednik Erdogan nastaviće iskrene, poštene i direktne razgovore sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom“, zaključio je Altun./ibna