Turska: Bozkir se obavezao da će predstavljati sve članice UN-a

Turska: Bozkir se obavezao da će predstavljati sve članice UN-a

Novoizabrani predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UNGS) Volkan Bozkir rekao je u ponedeljak da će kao predsednik služiti svim članicama UN-a i predstavljati članice Ujedinjenih naroda u celini.

“Očekivanja i pogledi svakog tima i njihovih članova biće za mene jednako važni i vredni”, rekao je na ceremoniji imenovanja putem telekonferencije.

Generalna skupština je prošle srede izabrala Bozkira, bivšeg turskog ambasadora, za predsednika, pre 75. Generalne skupštine u septembru.

U tajnom glasanju je Bozkir, koji je bio jedini kandidat, dobio 178 glasova, uz 11 suzdržanih.

U svom govoru Bozkir je izrazio zahvalnost Ujedinjenim nacijama, turskom predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i ministru spoljnih poslova Mevlutu Cavusogluu na ukazanom poverenju i podršci u njegovom izboru.

“Ovo je takođe jedinstvena privilegija pošto smo obeležili 75. godišnjicu naše organizacije”, rekao je, dodavši da je velika čast imati podršku članova.

Naglašavajući da su humanitarna kriza, smrtonosni sukobi i COVID-19 globalna pitanja koja zahtevaju globalne reakcije, rekao je da je Generalna skupština, parlament sveta, u jedinstvenom položaju da usmerava multilateralne napore.

Izgradnja konsenzusa biće srž mojih nastojanja. Koristiću, koliko je to moguće, moralnu snagu i blagu moć predsednika Generalne skupštine. Vodeći principi mog predsedavanja biće nepristrasnost, efikasnost, transparentnost i nediskriminacija“, dodao je Bozkir.

Tri stuba UN-a – mir i bezbedost, održivi razvoj i ljudska prava – dobiće jednaku i uravnoteženu pažnju tokom mog mandata, rekao je novi redsednik UNGS.

Govoreći o COVID-19 kao zdravstvenoj i humanitarnoj krizi, rekao je da virus takođe predstavlja pretnju socijalnim, političkim i ekonomskim posledicama.

„U našem kolektivnom odgovoru na pandemiju moramo se fokusirati na posebne potrebe najugroženijih u tri stuba UN-a“, rekao je Bozkir./ ibna