Turska: Bozkir zvanično predsedava 75. Generalnom skupštinom UN

Turska: Bozkir zvanično predsedava 75. Generalnom skupštinom UN

Turski ambasador Volkan Bozkir zvanično je preuzeo predsedavanje Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u utorak, pred njeno 75. zasedanje.

„Ponosan sam na svoju zemlju, svoju naciju i sebe lično. Radit ću na tome da ovo bude efikasno i posebno predsedavanje“, napisao je Bozkir na Twitteru.

Bozkir je prvi Turčin koji predvodi Generalnu skupštinu i na toj funkciji će biti godinu dana.

Na kraju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u sedištu UN, rekao je da ta grupa ima hitne prioritete, uključujući i pandemiju koronavirusa.

„Naše maske nas podsećaju na veoma ozbiljnu pretnju sa kojom se suočavamo. Podsećaju nas na izgubljene živote i izazove koje moramo prevazići. Podsećaju nas da smo zajedno u tome“, rekao je Bozkir.

Bozkir je rekao da su kritičari multilateralizma jači od početka bolesti i da se pandemija koristi da opravda jednostrane korake i oslabi međunarodni sistem zasnovan na pravilima.

„Potreba za međunarodnom saradnjom je pod izazovom. Ove kritike nisu neosnovane, ali su njihovi zaključci pogrešni. Nemojte da pogrešimo! Nijedna država ne može sama da se bori protiv ove pandemije. Socijalna isključenost neće pomoći na međunarodnom nivou“.

„Unilateralizam će samo ojačati pandemiju. Udaljiće nas od našeg zajedničkog cilja“, istakao je Bozkir pozivajući na odgovornost za jačanje poverenja u multilateralnu saradnju i međunarodne institucije sa UN-om u središtu.

Bozkir je prvi put izabran u turski parlament 2011. godine, nakon skoro 40 godina službe u inostranstvu, uključujući položaje u Nemačkoj, Njujorku, Bagdadu i Rumuniji.

2000. je Bozkir bio ambasador Turske u Evropskoj uniji i bio je zamenik generalnog sekretara i generalni sekretar za poslove EU u Ministarstvu spoljnih poslova.

Takođe je služio kao turski ministar za poslove EU i glavni pregovarač o pristupanju EU između 2014. i 2016./ ibna