Turska: Broj mrtvih narastao na 41, Vlada najavila mere za pomoć žrtvama zemljotresa

Turska: Broj mrtvih narastao na 41, Vlada najavila mere za pomoć žrtvama zemljotresa

Turska vlada nastaviće izgradnju privremenih skloništa za smeštaj 1.000 porodica pogođenih zemljotresom koji se dogodio u petak, izjavio je ministar za unutrašnje poslove Sulejman Sojlu na konferenciji za štampu.

Naselja će biti izgrađena susednom.centralnom delu zemlje Asagi Holpenk u provinciji Elazig, imaće struju i toplu vodu, a očekuje se da će posao biti završen za 10-15 dana.

Sojlu je istakao da će sve potrebe žrtava zemljotresa biti zadovoljene u 45 naselja.

Vlada će obezbediti stanovnicima uništenih zgrada koje će biti srušene a sve što im je potrebno da podrže hitni zakup u ukupnom iznosu od 41.000 turskih funti (6.891 dolara), rekao je Soilu.

Kasnije, na konferenciji za novinare, ministar za životnu sredinu i urbani razvoj Murat Kurum izjavio je da se Vlada sprema da započne izgradnju 2000 novih zgrada u Elazigu.

„Cilj nam je da što prije dovršimo procenu štete i započnemo sa izgradnjom bezbednih domova za naše ljude“, naglasio je Kurum.

Ministar zdravlja Fahrettin Koca dodao je da je od 86 ranjenih 18 na intenzivnoj nezi, dok je od 1.607 povređenih koje su morali biti hospitalizovani, 1516 otpušteno. Iz ruševina je izvučeno 45 ljudi, prema podacima Uprave za upravljanje katastrofama i vanredne situacije (AFAD), dok je 948 naknadnih potresa zabeleženo nakon zemljotresa jačine 6,8 stepeni.

AFAD je izvestio da su u tom području u toku akcije spasavanja uz pomoć više od 3.800 ljudi, stotine vozila i 22 psa za potragu i spašavanje. Broj žrtava razornog zemljotresa porastao je na 41. / ibna