Turska: Broj turista će se u ovoj godini udvostručiti; Program sertifikacije za bezbedan turizam se smatra prednošću

Turska: Broj turista će se u ovoj godini udvostručiti; Program sertifikacije za bezbedan turizam se smatra prednošću

Turski zamenik ministra turizma Nadir Alpaslan rekao je u sredu za Anadolu Agency da se očekuje da će turistički sektor u zemlji zabeležiti pozitivne rezultate 2021. godine nakon pada 2020. godine zbog pandemije.

Prema Alpaslanu, Turska očekuje da će ove godine ugostiti 34 miliona stranih posetilaca. Posle najnovijeg talasa infekcija COVID-19, Turska je uvela program sertifikacije bezbednog turizma koji je, prema zameniku ministra, dao zemlji prednost u odnosu na druge zemlje na jugu Evrope.

Turski sektor turizma imao je izvanrednu 2019. godinu sa 52 miliona turista koji su ostvarili dobit od oko 35 milijardi dolara, tvrdi Alpaslan.

Iako je prošlogodišnji nedostignuti cilj bio 40 milijardi dolara prihoda, turistički sektor pretrpeo je najteže udarce zbog pandemije, zabeleživši gubitke od 65% u 2020. godini, nastavio je turski zvaničnik.

Takođe je primetio da se efekti pandemije nastavljaju 2021. godine, iako su u Turskoj preduzete sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost stranih posetilaca.

Mere za suzbijanje širenja COVID-19, poput zaključavanja i zabrane putovanja, uticale su na nekoliko ekonomskih aktivnosti širom sveta, posebno u sektorima turizma, putovanja i proizvodnje.

Program sertifikacije za siguran turizam

Turski program sertifikacije za bezbedan turizam postavlja i nudi smernice o opsežnom nizu mera koje treba preduzeti u vezi sa prevozom i smeštajem svih turskih državljana i stranih posetilaca koji će letovati u Turskoj, kao i zdravstveni uslovi za putnike, posetioce i zaposlene koji rade u turističkim objektima.

Sertifikat dodeljuju odobrene organizacije na zahtev smeštaja.

Prema proceduri, periodične inspekcije se vrše svakog meseca i postupak inspekcije se završava u jednom danu, uvek uz fizičko prisustvo inspektora.

Pored mesečnih periodičnih pregleda, dodatni pregledi će se obavljati bez najave i biće uključeni u izveštaj o smeštaju. Proces verifikacije će biti završen najkasnije tri dana nakon inspekcije na licu mesta.

Ako se tokom inspekcije otkrije nepoštovanje određenih kriterijuma, vlasnik će biti obavešten, a ako se neusaglašenost ne otkloni, potvrda bezbednosti će biti otkazana.

Pored toga, u dokumentu za verifikaciju biće naveden QR kod koji će biti dostavljen nakon inspekcije. QR kod će biti dostupan svima, a kada se skeniraju, videće se datum inspekcije, ime inspektora, postojeće nedostatke i nedostatke koji su otklonjeni nakon inspekcije i druge detalje.

Izveštaj o inspekciji sadrži ključne bezbednosne karakteristike.

Nakon pregleda, inspektori će nalepiti odgovarajuće nalepnice na ulazna vrata i druga vidljiva mesta u prostorijama. / ibna