Turska: Čavušoglu, Alibayrak i Fidan u poseti Libiji

Turska: Čavušoglu, Alibayrak i Fidan u poseti Libiji

Libija je srdačno pozdravila članove turske delegacije koji su došli u posetu toj zemlji, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na konferenciji za novinare kasno u sredu.

Ranije tokom dana, libijski premijer Fayez Al-Sarraj pozdravio je Mevluta Čavušoglua, ministra ekonomije i finansija Berata Albayraka i šefa Nacionalne obaveštajne agencije Hakana Fidana koji su posetili Libiju na zahtev predsednika Recepa Tayipa Erdogana.

„Naša delegacija je srdačno očekana u Libiji. Svrha posete je jasna: snažno ponoviti da Turska podržava Libiju. Takođe smo razgovarali o tome kako dve zemlje mogu da poboljšaju svoje bilateralne odnose,” rekao je Čavušoglu.

„Kao što znate, potpisali smo memorandum o razumevanju sa Libijom u vezi sa granicama pomorske nadležnosti. Razgovarali smo o svim merama koje treba da se preduzmu u Mediteranu u vezi s energijom. Razgovarali smo o tome šta treba učiniti da bi se postigao trajni prekid vatre i postigla politička odluka. Takođe smo razgovarali o tome kako nastaviti rad u okviru UN-a. Procenili smo korake koje je potrebno preduzeti u okviru međunarodne zajednice,” dodao je on.

Podsjećajući da su u libijskom gradu Tarhuni pronađene masovne grobnice, Čavušoglu je rekao da Turska podržava napore Libije da se to pitanje dostavi Međunarodnom krivičnom sudu.

“Ti nehumani masakri moraju biti rasvetljeni i oni koji su odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde”, rekao je Čavušoglu.

Tokom posete razgovarano je i o ekonomskom partnerstvu Turske i Libije, dodao je Čavušoglu.

„Turske poslovne aktivnosti su u Libiji smanjene zbog rata. Postoje projekti, investicije koje treba dovršiti. Stoga smo razgovarali i o ekonomskim aspektima našeg odnosa “, dodao je turski ministar.

Turska delegacija sastala se sa premijerom al Sarrajom, ministrom spoljnih poslova Mohamedom Sijalom i predsednikom Vrhovnog veća Libije Khalidom al-Mishrijem.

„Posetili smo naše timove u oblasti za obuku i konsultantske usluge, koji su tu kao deo memoranduma o razumevanju. Oni tamo rade danju i noću. Čestitam im,” rekao je Čavušoglu.

Turski ministar spoljnih poslova takođe je čestitao turskim oružanim snagama na hrabroj borbi protiv terorističkih organizacija na severu Iraka, dodajući da dve turske vojne operacije uspešno napreduju.

U ponedeljak je Ministarstvo nacionalne odbrane objavilo pokretanje operacije na severu Iraka, saopštivši da su turski borbeni avioni uništili pećine u kojima su se skrivali teroristi.

U sredu su turske oružane snage uništile terorističke ciljeve PKK-a u oblasti Haftanin na severu Iraka.

Čavušoglu je čestitao bivšem turskom ambasadoru Volkanu Bozkiru na izboru za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pre 75. zasedanja u septembru.

Ambasador Volkan Bozkir, imenovan naredbom našeg predsednika, izabran je za predsednika 75. UNGA uz široku podršku članica UN. Čestitamo ambasadoru Bozkiru na ovom postignuću, što je dokaz pozicije i ugleda Turske. (Turska) će podržati sve njegove napore,” napisao je Čavušoglu na svom Tvitter nalogu./ibna