Turska: Čavušoglu će posetiti Brisel od 20. do 22. januara

Turska: Čavušoglu će posetiti Brisel od 20. do 22. januara

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu boraviće u zvaničnoj poseti Briselu od 20. do 22. januara 2021. godine gde će razgovarati sa visokim zvaničnicima Evropskog saveta i Evropske komisije, kao i sa članovima Evropskog parlamenta.

Mevlut Čavušoglu će se takođe sastati sa Sophie Vilmes, potpredsednicom vlade i ministrom spoljnih poslova, evropskih poslova i spoljne trgovine i belgijskim saveznim kulturnim institucijama i Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a.

Očekuje se da će tokom posete Briselu biti razgovarano o svim aspektima odnosa Turske i EU, procesu pridruživanja Turske, aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima. Očekivanja Turske od napretka u odnosima Turske i EU takođe će se preneti kroz pozitivnu agendu.

Jedno od pitanja o kojem će turski ministar spoljnih poslova razgovarati sa rukovodstvom EU biće pitanje Kipra. U jučerašnjoj objavi na Twitteru, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell primetio je da je „EU u potpunosti posvećena podršci pregovorima o rešavanju kiparskog pitanja. Razgovarao sam sa Ersinom Tatarom i predsednikom Nicosom Anastasiadesom o nastavku razgovora pod pokroviteljstvom UN, u skladu sa relevantnim rezolucijama SBUN. EU je spremna da dadne svoj doprinos“./ ibna