Turska: Čavušoglu i Blinken se sastali u Briselu na samitu ministara spoljnih poslova NATO

Turska: Čavušoglu i Blinken se sastali u Briselu na samitu ministara spoljnih poslova NATO

Nakon razgovora sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, tokom sastanka ministara spoljnih poslova NATO, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da su planirane nove runde pregovora između SAD-a i Turske.

“Dogovorili smo se sa američkim državnim sekretarom da održimo prošireni sastanak u SAD-u ili u Turskoj”, rekao je Čavušoglu novinarima u Briselu.

Tokom gotovo jednosatnog Čavušogluovog sastanka sa Blinkenom, kako je rekao, razgovarano je o svim aspektima situacije u Siriji, stabilnosti Iraka i podršci novoj vladi u Libiji.

Naglašavajući da Turska želi da bude domaćin konferencije o Avganistanu u aprilu, turski ministar spoljnih poslova je rekao da će se turski zvaničnici sastati sa svim stranama kako bi odlučili o datumu.

Povodom kupovine ruskog sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije, Čavušoglu je ponovio da je Turska sistem već kupila i da je sporazum završen, isključujući povlačenje odluke. Međutim, ponovio je ponudu Turske da uspostavi komisiju sa Sjedinjenim Državama koja će razjasniti sva tehnička pitanja.

Sjedinjene Države su tvrdile da ruski sistem predstavlja pretnju za NATO-ove oružane sisteme. Turska sa svoje strane tvrdi da su njeni napori za kupovinu protivraketnih sistema sa Zapada odbačeni i da S-400 i NATO sistemi neće biti integrisani, pa stoga nema pretnje.

Stejt department je takođe izdao izjavu na sastanku sekretara Blinkena sa turskim kolegom: „Državni sekretar Antoni J. Blinken sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom u Ministarstvu spoljnih poslova NATO-a u Briselu. Sekretar Blinken i ministar spoljnih poslova Čavušoglu razgovarali su o dugotrajnom značaju bezbednosne saradnje između Sjedinjenih Država i Turske, uključujući naše zajedničke interese u Siriji i Avganistanu. Sekretar je izrazio podršku tekućim pripremnim razgovorima između NATO saveznika Turske i Grčke. Sekretar Blinken pozvao je Tursku da ne zadržava ruski sistem PVO S-400, izrazio zabrinutost zbog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, i naglasio važnost demokratskih institucija i poštovanja ljudskih prava“. /ibna