Turska: Čavušoglu i Lavrov se sastali u Sočiju

Turska: Čavušoglu i Lavrov se sastali u Sočiju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu sastali su se u utorak u Sočiju kako bi razgovarali o međunarodnim pitanjima i pomogli u pripremi zakazanog samita Saveta za saradnju Rusije i Turske kojim će kopredsedavati dvojica predsednika, Putin i Erdoan.

Sastanak Saveta na predsedničkom nivou održaće se u Turskoj “čim to situacija dozvoli”, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka dva ministra.

Pre Saveta, državne delegacije trebalo bi da razgovaraju o brojnim pitanjima, uključujući potpuno vraćanje viznog režima za turske državljane i povećanje kvota za isporuku turskog povrća i voća u Rusiju radi oživljavanja trgovinskog bilansa, koji je bio pogođen pandemijom, rekao je Čavušoglu.

Upitan o saradnji sa Rusijom u razvoju vakcine za koronavirus Sputnik V, ministar je rekao da to ide dobro i da su se strane složile da organizuju zajedničku proizvodnju vakcine.

„Ne govorimo o jednostranoj isporuci; govorimo o zajedničkoj proizvodnji “, rekao je Čavušoglu.

Sa svoje strane, Lavrov je rekao da će implementacija glavnih rusko-turskih projekata, uključujući izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu i dalji razvoj gasovoda TurkStream, biti završena na vreme, uprkos prilagođavanju pandemije.

Takođe je pohvalio odlučnost Turske da nastavi vojnu saradnju uprkos sankcijama, koje je opisao kao „pokušaj promovisanja interesa američke industrije nepravednim metodama“.

Ministar je rekao da su Rusija i Turska pod sankcijama Zapada zbog vođenja nezavisne politike u međunarodnim poslovima zasnovane na nacionalnim prioritetima i zbog traženja opšteg dobra kroz ravnotežu i saradnju.

S druge strane, Čavušoglu je kritikovao kao „nelegalne“ američke sankcije protiv Turske zbog kupovine ruskog sistema PVO S-400.

„Oni se protive našim suverenim pravima“, rekao je Čavušoglu, dodajući da „nećemo odustati od svojih namera“.

On je podsetio da je Turska već potpisala sporazum o sistemima PVO S-400, ističući da „nećemo stati“.

Međutim, dodao je da se Turska generalno protivi politici sankcija, napominjući da Ankara nije odobrila sankcije EU protiv Rusije i Irana i više voli da pitanja rešava dijalogom.

Lavrov i Čavušoglu su takođe razgovarali o međunarodnim pitanjima, sa posebnim fokusom na sporazum o Nagorno-Karabahu.

„Pozdravljamo želju Ankare da pomogne stranama koje su umešane u sukob da ispune svoje obaveze; posebno u okviru sporazuma koji su predsednici Rusije, Azerbejdžana i premijera Jermenije potpisali 9. novembra, kao i u kontekstu zajedničkog rusko-turskog centra za praćenje sprovođenja obaveza prekida vatre“, rekao je Lavrov.

Lavrov i Čavušoglu potvrdili su posvećenost nastavku projekta na osnovu dogovora iz Astane, jer je dokazao njegovu efikasnost i sposobnost da reši najhitnija pitanja vezana za situaciju na terenu.

„Razgovarali smo o sprovođenju sporazuma naših predsednika u zoni deeskalacije Idliba. Dogovoreno se sprovodi, mada bismo voleli da se to uradi brže“, rekao je Lavrov.

Povodom krize u Libiji, Čavušoglu je rekao da nijedna zemlja ili pojedinac, uključujući vojskovođu Haftara, nemaju pravo da traže od Turske da napusti Libiju, dodajući da „imamo legitimne razloge da budemo tamo“.

Čavušoglu je naglasio da Turska ne traži profit u Libiji, već pomaže u postizanju nacionalnog jedinstva i dijaloga između stranaka.

Takođe je naglasio da međunarodna zajednica mora igrati aktivniju ulogu u podsticanju libijskih stranaka da rade na uspostavljanju mira. / ibna