Turska: Čavušoglu i Maas razgovarali o evro-turskim odnosima, pripremnim razgovorima, istočnom Mediteranu i Ozilu

Turska: Čavušoglu i Maas razgovarali o evro-turskim odnosima, pripremnim razgovorima, istočnom Mediteranu i Ozilu

Usred obnovljene posvećenosti Turske i Nemačke unapređenju bilateralnih veza, a tokom zajedničkih izjava sa nemačkim kolegom Heikom Maasom koji je posetio Ankaru, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u ponedeljak da su odnosi Turske i EU sada na pozitivnijem kursu.

Prošle godine je tursko-nemački obim trgovine dostigao 38 milijardi dolara uprkos izazovima koje je postavila pandemija COVID-19, dodao je on.

„Ako bih rekao da bi nova poglavlja u pregovorima [Turske i EU] mogla da se otvore odmah, to bi bila laž; budimo realni“, rekao je Čavušoglu novinarima.

„Ne zato što mi to ne želimo, već zato što EU to ne želi; jer se suočava sa problemima u vezi sa politikama proširenja“, rekao je Čavušoglu, dodajući da bi „međutim, liberalizacija viznog režima koju je EU obećala Turskoj 2016. godine mogla bi biti sprovedena“.

“Razgovori između Grčke i Turske započet će 25. januara zahvaljujući nemačkoj podršci”, rekao je turski ministar, ponovivši da je Turska spremna da se sastane sa Grčkom kako bi razgovarala o pitanjima između dve zemlje.

Što se tiče primirja u Nagorno-Karabahu, rekao je da sada postoji značajna prilika za trajno rešenje u regionu nakon skoro 30 godina političkog zastoja i 44 dana oružanog sukoba.

„Ako bi došlo do trajnog prekida vatre, Turska i Azerbejdžan mogli bi preduzeti korake za normalizaciju odnosa sa Jermenijom, ako to oni žele“, dodao je on.

Tokom konferencije za novinare, Čavušoglu je rekao da će se sastati sa komesarom za  spoljnu politiku EU Josepom Borrellom kako bi ažurirao sporazum o migraciji iz 2016. godine i održao konferenciju o istočnom Mediteranu koju je predložila Turska.

Čavušoglu je dodao da su tokom sastanka dvojica diplomata razgovarali i o najnovijim događajima u Siriji, kao i u Libiji.

Maas je, sa svoje strane, naglasio da se nada produbljivanju bilateralnih odnosa između Turske i EU.

Maas je izjavio da su prošle godine teške diskusije o pitanjima, kao što je istočni Mediteran, dovele do nesrećnih incidenata, uključujući direktno sučeljavanje ratnih brodova nekih saveznika, dodajući da „više ne želimo da vidimo ovakve incidente“.

Rekao je da je veoma zadovoljan namerom Turske da započne pripremne sastanke sa Grčkom, dodajući da mnoge evropske vlade takođe pozdravljaju pomak ka diplomatskom rešenju za stabilnost u regionu.

„Želeli bismo da se potrudimo da ojačamo naše bilateralne odnose i veze između Turske i EU ka budućem razvojnom putu sa trajno konstruktivnim odnosima“, rekao je Maas.

Dodao je da Evropa možda nije pravilno cenila Tursku, koja je uspešno ugostila milione izbeglica.

Posle godinu dana uspona i padova u odnosima Turske i EU, tursko rukovodstvo je saopštilo da ima nade za napredak ove godine i očekivanja da će Unija preduzeti jasne korake u tom cilju.

Maas je takođe pozvao Rusiju da odmah oslobodi ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji je uhapšen kasno u nedelju po povratku u zemlju.

Upitan o igraču Arsenala turskog porekla Mesutu Ozilu, koji se nedavno preselio u Istanbul i igraće za fudbalski klub Fenerbache, Maas je rekao da je Ozil bio “veoma uspešan” za nemačku reprezentaciju i “nadam se da će biti uspešan i u Turskoj”. / ibna