Turska: Čavušoglu najavio sastanak sa grčkim kolegom za 14. april

Turska: Čavušoglu najavio sastanak sa grčkim kolegom za 14. april

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu najavio je, tokom zajedničke konferencije za štampu sa kazahstanskim potpredsednikom i ministrom spoljnih poslova Muhtarom Tileuberdijem, sastanak sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

„Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, moj lični prijatelj još iz Saveta Evrope  2003. godine, doći će u Tursku 14. aprila“, rekao je Mevlut Čavušoglu.

Osvrćući se na pripremne sastanke koji su se održali u Grčkoj, on je rekao da je nakon pet godina i nakon 61. kruga održanog u Turskoj vladala vrlo pozitivna atmosfera.

„Kao što znate, nakon pet godina održali smo 61.„konsultativni razgovor“, ranije poznat kao „pripremni“, u Turskoj. Održan je u veoma pozitivnom ambijentu. Ispitano je sve o čemu se raspravljalo na prethodnim sastancima tokom ovog dvadesetogodišnjeg procesa, i naravno sve ideje koje su se u međuvremenu pojavile. Razmenjivale su se ideje o budućnosti. Naravno, na Egejskom moru ima mnogo problema, posebno između Turske i Grčke. Postoje stvari oko kojih se ne slažemo. O svemu ovome je ranije bilo reči u kontekstu ovih sastanaka. Slično tome, o ovim pitanjima se razgovaralo na sastanku u Atini. Svrha uspostavljanja ovog mehanizma je, kao što znate, bila zajedničko odlučivanje o načinu rešavanja ovih postojećih problema, nesuglasica. Stoga ne bi bilo realno očekivati da se svi problemi reše na jednom sastanku. Ovi naizmenični sastanci će se nastaviti u bliskoj budućnosti. Ponovo ćemo biti domaćin sledećeg sastanka“, primetio je turski ministar.

Dodao je da „pored toga, između nas i Grčke postoji mehanizam za političke konsultacije između dva ministarstva spoljnih poslova. Juče su održane konsultacije. Danas se održavaju političke konsultacije. Naravno, političke konsultacije na bilateralnom nivou čine širi pregovarački mehanizam. Ovde se procenjuju sva pitanja između dve zemlje. Turska je jasno demonstrirala svoj stav po pitanju istočnog Mediterana i na terenu i za stolom. Međutim, odmah od početka rekli smo „ravnopravno deljenje“ u istočnom Mediteranu. To govorimo 20 godina, nismo to izmislili ni juče ni danas.“

„Stoga nam je predsednik lično predložio multilateralnu konferenciju o istočnom Mediteranu. Predali smo svoje predloge, konkretne predloge i ponude na strani Evropske unije. Od njih još nije bilo jasnog odgovora. U narednom periodu, naravno, nastavićemo ove razgovore sa svim zemljama, kao i naše bilateralne sastanke sa Grčkom“, objasnio je Mevlut Čavušoglu.

„Pre otprilike dve godine, naš predsednik i grčki premijer, gospodin Mitsotakis naložio je ministru spoljnih poslova Dendiasu i meni da razgovaramo o svim aspektima naših odnosa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Međutim, zbog tenzija imali smo priliku da se sretnemo samo jednom ili dva puta. Sada ćemo razgovarati na nivou ministara spoljnih poslova u narednom periodu. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias moj je lični prijatelj od 2003. godine iz Saveta Evrope. On će stići u Tursku 14. aprila. U svojstvu ministara spoljnih poslova imaćemo priliku da razgovaramo o svim pitanjima između nas u Ankari. Posle toga, kasnije, kada za to bude vreme, posetiću i Grčku i nastavićemo te međusobne posete. Verujemo da je korisno i da se ovi kontakti održavaju na nivou rukovodstva. Kada Nikos Dendias stigne u Ankaru, razgovaraćemo o održavanju sastanka predsednika Erdogana i premijera Mitsotakisa, rekao je Čavušoglu

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova: Poziv je prihvaćen, pod uslovom da prevladaju odgovarajući uslovi

Prema diplomatskim izvorima sa grčke strane, u kontekstu političkih konsultacija između grčkog i turskog ministarstva spoljnih poslova koje su se održale danas u Atini, razmatrana je i mogućnost sastanka dva ministra u bliskoj budućnosti.

U tom kontekstu, aktuelni generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, ambasador Themistoklis Demiris, obavestio je turskog zamenika ministra spoljnih poslova, ambasadora Sedat Onala, da je ministar spoljnih poslova Nikos Dendias načelno prihvatio poziv svog turskog kolege, mada za to trebaju biti ispunjeni odgovarajući uslovi. / ibna