Turska: Čavušoglu predstavlja Tursku u Minhenu

Turska: Čavušoglu predstavlja Tursku u Minhenu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu predstavljaće zemlju na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, objavilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

U nemačkom gradu Minhenu, po 56. put, održava se Samit o bezbednosti koji čočinje danas a završava u nedelju.

„Na samitu će biti održane diskusije na visokom nivou koje će biti fokusirane na aktuelna pitanja kao što su pretnje i izazovi bezbednosti u evroatlantskom regionu, transatlantski odnosi, evropska odbrana, velika snaga konkurencije i saradnje, međunarodna trgovina, multilateralnost i sajber bezbednost“,  saopštilo je Ministarstvo u saopštenju.

Takođe se primećuje da će Čavušoglu govoriti o turskoj spoljnoj politici na događaju čiji je domaćin Antalija forum diplomatije (ADF), koji će se održati u Turskoj između 27. i 29. marta.

Očekuje se da će ministar spoljnih poslova imati i bilateralne sastanke sa svojim kolegama, dodaje se.

Prema organizatorima, na ovogodišnjoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu očekuje se više od 35 šefova država i vlada i više od 100 ministara spoljnih poslova i odbrane.

Francuski predsednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau prvi put će se pojaviti na ovom događaju.

U američkoj delegaciji biće ministar spoljnih poslova Mike Pompeo i ministar odbrane Mark Esper, dok će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predstavljati Transatlantski savez.

Biće prisutni i ministri spoljnih poslova Kine, Rusije i Irana, a njihov indijski kolega će prvi put prisustvovati konferenciji.

U svetlu globalne epidemije novog koronavirusa, događaju će prisustvovati generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreiesus, dok je direktor Facebooka Mark Zuckerberg jedan od lidera u industriji koji će govoriti o kritičnoj ulozi tehnologije u međunarodnim bezbednosnim poslovima./ibna