Turska: Čavušoglu razgovarao sa Guterresom o Palestini

Turska: Čavušoglu razgovarao sa Guterresom o Palestini

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, koji se nalazi u Njujorku, prisustvovao je u četvrtak posebnom zasedanju Generalne skupštine UN o situaciji u Izraelu.

Na marginama posebne sesije, Mevlut Čavušoglu sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom kako bi razgovarali o međunarodnim pitanjima, uključujući palestinsko, rekao je turski ministar spoljnih poslova na svom ličnom nalogu na Twitteru.

„Razgovarao sa generalnim sekretarom UN-a Antonio Guterres o globalnim pitanjima, posebno o Palestini, Avganistanu, Libiji i Siriji.

– Trebalo bi da postoji snažna reakcija UN-a da odvrati Izrael.

-Ako na zemlji postoji pakao, to su danas životi dece u Gazi. “ objavio je na Twitteru Mevlut Čavušoglu.

Govoreći tokom zasedanja Generalne skupštine UN-a o situaciji u Izraelu i Palestini, Čavušoglu je rekao da se krivica mora locirati “tamo gde joj je mesto”.

„Izrael je sam odgovoran za ono što se danas događa u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u Gazi“, rekao je on. „Ponavljanje takvih tragedija ne može se sprečiti ukoliko i dok Izrael ne bude odgovoran za svoje zločine i ne nestane njegov osećaj nekažnjivosti.“

Ranije vrhunske diplomate nekoliko muslimanskih zemalja okupile su se u sredu u Njujorku uoči posebnog sastanka Generalne skupštine UN-a o situaciji u Palestini u četvrtak.

Pakistanski ministar spoljnih poslova Shah Mahmood Kureshi bio je domaćin radne večere, kojoj su prisustvovali turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, palestinski ministar inostranih poslova Riad Al-Malki, ministar spoljnih poslova Tunisa Othman Jerandi, predsednik Generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir i izaslanici zemalja OIC-a u UN, navodi se u izjavi pakistanske misije pri UN.

Govoreći tim povodom, Kureši je rekao da je čitav muslimanski svet ogorčen zbog izraelske upotrebe neselektivne i nesrazmerne sile protiv nevinih Palestinaca.

„On [Kureshi] je ponovio da Pakistan najoštrije osuđuje izraelski namerni i sistematski napad na palestinske vernike u džamiji Al-Aksa tokom meseca Ramazana; kršenje svetosti svetih mesta; njegovu politiku širenja ilegalnih naselja; kao i prinudno iseljavanje Palestinaca i nekažnjavanje rušenja njihovih domova“, navodi se u saopštenju.

Kureši je takođe izrazio zahvalnost svim zemljama OIC-a, koje su zajedno sa Pakistanom imale proaktivnu ulogu u sazivanju specijalnog sastanka Generalne skupštine UN-a.

„[Nadam se] da će specijalni sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pomoći u slanju snažne poruke u ime OIC-a međunarodnoj zajednici da pomogne okončanju izraelske agresije i da preduzme konkretne korake u pronalaženju rešenja za palestinsko pitanje“, rekao je pakistanski ministar. / ibna