Turska: Čavušoglu razgovarao sa Lavrovim i sastao se sa sirijskom opozicijom

Turska: Čavušoglu razgovarao sa Lavrovim i sastao se sa sirijskom opozicijom

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu u četvrtak je razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Prema diplomatskim izvorima, Čavušoglu i Lavrov razgovarali su o bilateralnim odnosima i pitanjima koja se odnose na Libiju i Siriju.

Uprkos razlikama u politikama dveju zemalja, više o Libiji, a manje o Siriji, Rusija i Turska su preduzele niz inicijativa za rešavanje kriza dijalogom i diplomatskim putem.

Pre ovog razgovora, turski ministar spoljnih poslova sastao se sa predstavnicima sirijske opozicije.

Čavušoglu je Ministarstvu spoljnih poslova  primio novog člana Pregovaračkog odbora u Siriji, poznatog kao Vrhovni pregovarački odbor, Anas al-Abdaha, predsjednika sirijske opozicije i Nacionalne koalicije revolucionarnih snaga, Nasera al-Haririja, i šefa sirijske privremene vlade, Abdullaha Rahman Mustafu. Turski ministar spoljnih poslova na Twitteruje objavio da se sastao s predsedavajućim Sirijskog pregovaračkog odbora Abdahom pre trećeg kruga zasedanja Ustavnog odbora.

Čavušoglu je rekao da je čestitao Abdahu, koji je izabran za predsedavajućeg Sirijskog pregovaračkog odbora, te ponovio važnost i podršku u političkom procesu, koji je i započeo podrškom Turske.

U vezi sa sastankom koji je imao sa predsednikom sirijske opozicije i Nacionalne koalicije revolucionarnih snaga, Nasserom Al Haririjem je naglasio da mu je čestitao na izboru za predsednika Koalicije, koja je zakonski predstavnik opozicije.

Prema turskom Ministru spoljnih poslova, tokom sastanka razgovarali su o naporima za političko rešenje sirijskog sukoba i dešavanjima na terenu, istovremeno ponavljajući podršku Turske sirijskoj opoziciji.

Konačno, u vezi sa sastankom sa šefom privremene sirijske vlade, Abdullahom Rahmanom Mustafom rekao je da ceni uspešan rad koji je sproveden u oblastima koje kontroliše opozicija i da će uvek biti uz stranu svoje sirijske braće kako bi osigurali bezbednost i prosperitet./ ibna