Turska: Çavuşoğlu se sastao sa političkim i državnim liderima Moldavije

Turska: Çavuşoğlu se sastao sa političkim i državnim liderima Moldavije

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Çavuşoğlu boravi u dvodnevnoj poseti Moldaviji, gdje je imao niz kontakata sa političkim i državnim rukovodstvom zemlje.

Turski ministar vanjskih poslova imao je sastanke i sa kolegom Olegom Țulea i radne sastanke sa predsjednikom Igorom Dodonom i premijerom Ionom Chicuom. Çavuşoğlu će takođe prisustvovati svečanoj ceremoniji otvaranja Generalnog konzulata Republike Turske u Comratu 27. avgusta.

Tokom sastanka Çavuşoğlu sa Igorom Dodonom, predsednik Moldavije pozdravio je prisustvo turskog ministra spoljnih poslova u zemlji, primećujući sa zadovoljstvom rastuće bilateralne odnose između Moldavije i Turske u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik je pozdravio prvi sastanak Zajedničke grupe za strateško planiranje održan u Kišinjevu, koji predstavlja podmehanizam Saveta za stratešku saradnju na visokom nivou između Republike Moldavije i Turske.

Ova šema nastala je tokom službene posete turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Kišinjevu, u oktobru 2018. godine, prilikom potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu. Prvi sastanak Saveta održan je krajem decembra 2019. godine, tokom zvanične posete predsednika Republike Moldavije Ankari.

Moldavski predsednik se takođe zahvalio Turskoj na pomoći u rešavanju zdravstvene krize izazvane koronavirusom.

Osvrćući se na ekonomsku saradnju, predsednik je istakao činjenicu da je Turska sedmi najveći trgovinski partner (sa udelom od oko 7%) i sedmi najveći investitor u Moldaviji. Trenutno u zemlji posluje više od 1.200 turskih kompanija, a investicije iznose oko milijardu leja.

Premijer Ion Chicu i turski ministar Çavuşoğlu, pohvalilasu  rastuću dinamiku političkog dijaloga Moldavija i Turska i poboljšani nivo bilateralnih odnosa u različitim oblastima.

Premijer Chicu zahvalio je turskoj vladi na značajnoj humanitarnoj pomoći Moldaviji u borbi protiv pandemije COVID-19 i izrazio zahvalnost za investicione planove koje provodi Ankara u ovoj zemlji.

Sastanak Zajedničke grupe za strateško planiranje, kojim su predsedavala dva ministra spoljnih poslova, obuhvatao je širok spektar pitanja od zajedničkog interesa na bilateralnom programu, kao što su: političko-diplomatski dijalog, trgovinsko-ekonomski i investicioni odnosi, saradnja u oblasti konzularnih poslova, Pridnjestrovlje, pitanja bezbednosti, kao i interakcija u okviru regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija. Istovremeno, dva ministra su se složila o ciljevima saradnje za naredni period i pripremnom dnevnom redu za sledeći sastanak Saveta za stratešku saradnju na visokom nivou, koji će se održati u Kišinjevu 2021. godine.

Oleg Țulea zahvalio je Turskoj na finansijskoj i tehničkoj pomoći koja joj je pružena preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je u proteklih 25 godina izdvojila oko 40 miliona američkih dolara i realizovala više od 400 projekata sa lokalnim partnerima u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i zaštite životne sredine. Tokom  posete, turska strana je donirala institucijama medicinsku opremu za nacionalni zdravstveni sistem i računarsku opremu upućenu obrazovnom sistemu Moldavije.

Mevlut Çavuşoğlu izrazio je nameru za daljnjim produbljivanjem bilateralnih odnosa. „Trenutno u Republici Moldaviji postoji preko 400 investicionih i razvojnih projekata, od kojih 100 u regionu Gagauzije. Otvaranje Generalnog konzulata u Comratu važan je korak u procesu privlačenja investitora i služiće celom južnom delu zemlje. Došao sam danas u Kišinjev sa mnogo sanitetskog materijala, ali i sa tabletima i laptopima za studente. Uskoro ćemo isporučiti potrebnih 50 respiratora, a do kraja godine, nadam se da ćemo moći isporučiti 200 novih vozila hitne pomoći potrebnih za medicinski sistem Republike Moldavije. Moja poseta podudara se sa 29. godišnjicom nezavisnosti i ovom prilikom narodu Republike Moldavije čestitam praznik“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova.

U Republici Moldaviji posluje 1255 kompanija u turskom vlasništvu, s uloženim registrovanim kapitalom od 989,267 miliona leja. Kao deo Međuvladinog sporazuma o donaciji potpisanog na početku pandemije, turska strana je donirala: 30.000 N95 maski, 10.000 zaštitnih uniformi, 5.000 naočara, 10.000 pari rukavica, 10.000 pari obuće, kao i tonu sredstva za dezinfekciju ruku. / ibna