Turska će objavljivati svoje izveštaje o zemljama u kojima ima islamofobije, ksenofobije i rasističke prakse i retorike i

Turska će objavljivati svoje izveštaje o zemljama u kojima ima islamofobije, ksenofobije i rasističke prakse i retorike i

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, govoreći na redovnom sastanku odbora prefekture Stranke pravde i razvoja (AK stranka) u Antaliji, rekao je da će Turska izveštavati o zemljama u kojima postoje islamofobni, rasistički i ksenofobični postupci i retorika i da će ih objaviti u javnosti, onako kako Evropska unija i SAD čine za Tursku i druge zemlje.

„Svake godine Ministarstvo spoljnih poslova Republike Turske pripremiće izveštaje o zemljama u kojima se beleže islamofobni, ksenofobični i rasistički postupci i retorika i mi ćemo ih otkriti celom svetu. Turska će sada sastavljati svoje izveštaje o stanju u svetu“.

Ministar je naglasio da Turska deluje s jakom diplomatijom na terenu i za stolom, dodajući da aktivno zapošljava diplomate na lokalnom i nacionalnom nivou.

Turska više nije gledalac igara koje organizuju drugi; određuje pravila igre o pitanjima koja su od interesa za zemlju, rekao je on.

„Pokvarili smo im igru u Siriji i insistirali na političkom rešenju u Libiji“, rekao je.

„Zahtevali smo poštenu podelu u istočnom Mediteranu. Pozvali smo da Turska i „TRNC“ (“Turska Republika Severni Kipar”) ne budu isključeni; da bi se promovisala poštena raspodela. Šta su rekli? Rekli su ne. Rekli su da ‘Grčka i strana kiparskih Grka imaju prava; da je sve što rade ispravno.’ Šta smo uradili? Spustili smo se na teren, mašući zastavom na Mediteranu. Svi su naučili kako da sarađuju sa Turskom “, rekao je on.

Osvrćući se na Karabah, turski ministar spoljnih poslova primetio je da „postoji pitanje Karabaha; rekli smo da postoji diplomatija. Niko im nije prišao, podržavali su Jermeniju. Azerbejdžan je otišao na teren, uzeo je ono što je zaslužio, i vratio svoje teritorije “.

U decembru je bilo pozitivnih poruka o pitanju EU, primetio je ministar i podsetio da rade na mapi puta za razvoj odnosa u pozitivnoj atmosferi.

Turska je u svim krajevima sveta sa svojim organizacijama; ona je prvo na svetu u humanitarnoj pomoći, dodao je on.

Mevlut Čavušoglu rekao je da su tokom pandemije došli do 156 zemalja i sa 248 diplomatskih i konzularnih odelenja Turska je jedna od pet zemalja sa najviše diplomatskih i konzularnih odelanja na svetu.

„Imamo odgovornosti prema našim sugrađanima, iseljenicima i srodnim zajednicama. Avionom smo prevezli više od 380 naših sugrađana u Tursku“, zaključio je ministar./ ibna