Turska: Čelik kaže da je Rusija u potpunosti obaveštena o turskoj politici u Idlibu

Turska: Čelik kaže da je Rusija u potpunosti obaveštena o turskoj politici u Idlibu

Turska je nastavila s neophodnim vojnim pripremama na severozapadu Sirije i naglasila ruskim kolegama da je odlučna pogurati režim Bašara Al-Asada na granicu, rekao je u utorak portparol turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Omer Čelik napomenuo je da je Turska završila vojne pripreme u Siriji i da će preduzeti neophodne mere ako se sirijski režim ne povuče na prethodne granice utvrđene sporazumom o de-eskalaciji.

Čelik je naglasio da je Rusija, saveznik sirijskog režima, „jasno“ svesna stava Turske u regionu.

S obzirom da je u poslednjih šest dana preko 148.000 ljudi napustilo Idlib, broj raseljenih iz Idliba i susednih oblasti od januara 2019. godine dostigao je dva miliona, od kojih je većina izbegla u područja u blizini susedne Turske, u kojoj već živi više od 3,6 miliona sirijskih izbeglica.

Desetine hiljada ljudi, uključujući žene i decu, trebaju humanitarnu pomoć, jer kampovi u koje beže imaju velike probleme sa nestašicama, jer im je teško da zadovolje potrebe za hranom i zdravstvenom zaštitom.

Asadove snage podržane od svojih saveznika u Iranu i Rusiji pokušavaju preuzeti kontrolu nad periferijom Alepa i delovima susedne pokrajine Idlib, uporištem opozicionih snaga u zemlji opustošenoj građanskim ratom.

Pored izbegličke krize, njihov napredak uticao je i na saradnju Moskve i Ankare, koja je svoje trupe poslala u Idlib u okviru sporazuma iz Astane i Sočija 2018. godine a kojim su želeli postići smirivanje situacije.

Snage režima, međutim, njegovi saveznici i naoružane milicije i dalje krše primirje, navodi turska strana. Do sada je u ovom mesecu, u bombaškim napadima koje su izivele trupe Asadovog režima, poginulo 12 turskih vojnika.

Dok Ankara i Moskva nastavljaju pregovore o Idlibu, predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je prošle nedelje da će turske trupe povući sirijske snage ako se ne povuku sa severozapada.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa državnim udarom, Čelik je prokomentarisao: “Rasprava oko državnog udara nije na dnevnom redu Turske. Sve naše institucije se drže demokratije i ostaju u pripravnosti“. / ibna