Turska: Dan nacionalnog suvereniteta i Dan dece proslavljeni na balkonima

Turska: Dan nacionalnog suvereniteta i Dan dece proslavljeni na balkonima

Turska je u četvrtak, 23. aprila, proslavila Dan nacionalnog suvereniteta i Dan dece, kao i stotu godišnjicu uspostavljanja turskog Parlamenta.

U 21.00, građani su sa prozora i balkona svojih kuća otpevali himnu Istiklal Marsi mašući turskim zastavama.

Svake godine, 23. aprila, slavi se službenim ceremonijama na nacionalnom nivou, ali ove je godine u fokusu bila proslava u kućama zbog pretnje od širenja COVID-19.

Svake godine Turska slavi prvo okupljanje Velike turske narodne skupštine 1920. godine, službenim ceremonijama i posetom Anitkabiru, mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, osnivača turske nacije u glavnom gradu Ankari.

Obraćajući se naciji povodom 23. aprila, Nacionalnog dana suvereniteta i Dana dece, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan je rekao: „23. april pokazuje vrednost koju naša nacija pridaje svojoj deci kao i poverenje u mlade, uz najvažnije simbole demokratije, nacionalnu volju i suverenitet nacije “.

Pozdravljajući svu decu u Turskoj i svetu 23. aprila, kada je Turska ponosno napunila 100 godina od osnivanja svog Parlamenta, predsednik Erdogan je rekao da se gazije Mustafe Kemala Ataturka, vođe rata za nezavisnost, prvog govornika Velike turske Narodne skupštine i osnivača Republike – kao i svih mučenika i gazije iz Turske, treba sećati sa poštovanjem i zahvalnošću.

Podvlačeći činjenicu da je Velika narodna skupština, koja je otvorena molitvama pre jednog veka u Ankari, služila kao sedište borbe za nezavisnost nacije u vreme kada je zemlja bila pod okupacijom, predsednik Erdogan je primetio da je demokratija u Turskoj, “krajnji predstavnik niza naših država koji se proteže hiljadama godina unazad, i izgrađena je u duhu jedinstva i solidarnosti “.

Takođe obeležavajući početak svetog meseca Ramazana, predsednik Erdogan je uputio lepe želje islamskom svetu. Nakon govora, turski predsednik je sa decom otpevao državnu himnu, Marš nezavisnosti./ibna