Turska: Deficit gotovine u Ministarstvu finansija u maju iznosio 1,4 milijarde dolara

Turska: Deficit gotovine u Ministarstvu finansija u maju iznosio 1,4 milijarde dolara

Izuzev plaćanja kamata, glavni bilans Ministarstva finansija je prošlog meseca zabilježio deficit u iznosu od 147 miliona dolara

Novčana bilansa turskog Ministarstva finansija u maju je pala za 9,7 milijardi turskih lira (oko 1,4 milijarde dolara), objavilo je u petak Ministarstvo finansija i trezora.

Novčani prilivi su prošlog meseca iznosili 75,2 milijarde turskih lira (11 milijardi dolara), što je za 14,3% više od 2019. godine.

Rashodi, uključujući plaćanja kamata od oko 9 milijardi (1,3 milijarde dolara), iznosili su 85,3 milijardi (12,5 milijardi dolara).

Rashodi za kamate iznosili su 76,2 milijarde funti (11,2 milijarde dolara), što je dovelo do deficita u primarnom bilansu od milijardu funti (147 miliona dolara).

Ministarstvo finansija dobilo je u maju 300 miliona (44 miliona dolara) od privatizacije ili kapitalnih dobitaka – uključujući transfere od Turske uprave za privatizaciju, isplate licenci 4 i 5G i prodaju zemljišta.

Prošlog meseca deficit gotovine u iznosu od 1,4 milijarde dolara predstavljao je gotovinske prihode državne blagajne plus privatizaciju i kapitalne izdatke umanjene za potrošnju, uključujući kamate.

Kurs američkog dolara i turske lire krajem maja je bio oko 6,82. / ibna