Turska: Dendias će se u Ankari sastati sa Erdoanom i Čavušogluom

Turska: Dendias će se u Ankari sastati sa Erdoanom i Čavušogluom

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu primiće svog grčkog kolegu Nikosa Dendiasa danas u Ankari na privatnom sastanku, nakon čega će biti prošireni razgovori dve delegacije i zajedničke izjave novinarima.

Turski ministar inostranih poslova biće domaćin iftara u čast ministra spoljnih poslova, povodom početka Ramazana.

Agenda uključuje bilateralne odnose, kako političke tako i ekonomske, kao i međunarodna kretanja sa naglaskom na odnose EU i Turske, uključujući pitanje migracija-izbeglica, ali i regionalna kretanja sa naglaskom na Libiju i Siriju .

Pre Čavušoglua grčkog ministra će primiti turski predsednik Redžep Tajip Erdoan.

Grčku delegaciju činiće zamenik ministra za ekonomsku diplomatiju i otvorenost Kostas Fragogiannis, kao i zvanično rukovodstvo Ministarstva.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pojavio se jutros na NTV-u.

Upitan o današnjem sastanku i šta turska strana očekuje u vezi sa odnosima sa Grčkom i vidljivim tenzijama, Čavušoglu je rekao:

„Sa Grčkom su poslednje godine bile izuzetno napete. Nismo mogli da koristimo mehanizme koji postoje pet godina. Nismo imali mnogo sastanaka, uključujući naše „konsultativne razgovore“, poznate kao istraživački razgovori, kao i sastanak Saveta za saradnju na visokom nivou i političke konsultacije. “

Dodao je da „moram biti jasan. To nismo mogli da uradimo zbog negativnog pristupa Grčke. Grčka je na redu da bude domaćin sastanka Saveta za saradnju na visokom nivou. Ne govorim ovo da bih krivio sadašnju vladu. Prethodna Ciprasova vlada nikada nije uputila poziv na isti način. Poslednji put smo to uradili u Smirni. Ponovo, tokom Ciprasove vlade, istraživački razgovori su nažalost obustavljeni. Zatim, nakon koraka u istočnom Mediteranu koji su isključili Tursku, kontra mere koje je Turska preduzela učinile su situaciju malo zategnutijom. EU se uključila. Druge zemlje su počele da se mešaju. Uvek kažemo da smo spremni da sednemo i razgovaramo o svim pitanjima sa Grčkom. Naravno, možda nećemo uspeti da rešimo svako pitanje na jednom sastanku ili hoćemo na nekoliko sastanaka. Ali bar možemo stvoriti pozitivnu klimu i pristupiti na način na koji možemo rešiti postojeće probleme i razlike. Sa ovim razumevanjem, naš dijalog sa Grčkom nedavno je nastavljen. Kao što znate, „konsultativni razgovori“ su se odvijali i u Turskoj i u Atini. Takođe smo održali političke konsultacije u Atini između dva ministarstva spoljnih poslova.“

„Sada Dendias dolazi u Tursku. Ova poseta je trebalo da se održi juče, ali zamolio sam ga da dođe danas zbog sastanaka NATO-a i on se složio i hvala mu na tome. Sastanak zemalja okvira za Avganistan održan je juče pre sastanka Saveta NATO-a i sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane. Turska, Sjedinjene Države, Nemačka, Italija i Velika Britanija bile su pozvane na ovaj sastanak i morali smo da otputujemo u Brisel, jer se ovaj sastanak održao uživo“, nastavio je turski ministar.

„Danas nam je, naravno, drago da poželimo dobrodošlicu gospodinu Dendiasu u Ankari i razgovaramo o svim pitanjima koja sam pomenuo, nesuglasicama, pitanjima u Istočnom Mediteranu, Egeju, Kipru … nameravamo da se sretnemo u prijateljskom okruženju. I važno je nastaviti pregovore koji su nastavljeni o ovim pitanjima. Posete na visokom nivou i dijalog između nas takođe su veoma važni. Ne trebaju nam Evropska unija ili treća zemlja da razgovaramo o ovim pitanjima i pronalazimo rešenja. Rešiti ih možemo samo međusobnim razgovorom. Mi, posebno naš predsednik Redžep Tajip Erdoan, više puta smo izjavili da smo uvek za delenje, kako u Istočnom Mediteranu, tako i u drugim pitanjima, i zalažemo se za pronalaženje zajedničkog jezika. Naš poziv za konferenciju o Istočnom Mediteranu, naš predlog i predlog našeg predsednika su sačinjeni u ovom pravcu. I izuzetno je važno da u narednom periodu redovno nastavljamo ovaj dijalog sa Grčkom kao susedima. Postoje pitanja oko kojih se ne slažemo, ima mnogo pitanja na Egeju i o njima moramo otvoreno razgovarati“, rekao je Čavušoglu.

Na pitanje voditelja emisije o tome da li postoji rizik da će sporazum o pomorskoj nadležnosti sa Libijom biti poništen ili odgođen nakon razgovora na visokom nivou u Turskoj sa libijskim rukovodstvom, ali i o mobilnosti zabeleženoj između Grčke i Libije tokom posete Mitsotakisa i sastanka sa libijskim šefom predsedničkog saveta u Atini, Čavušoglu je naglasio da „svako može da održava sastanke. Svaka zemlja, dve države, tri države mogu da pregovaraju multilateralno. To je suština našeg poziva za konferenciju o istočnom Mediteranu. S druge strane, tokom posete Libiji i poslednje posete Istanbulu, Menfi je naglasio da su ispoštovali prethodne sporazume sa Turskom i da su oni bili validni. Postoji i zajednička izjava. To je u interesu Libije i u interesu Turske. Grčka je takođe potpisala sporazum sa Egiptom. Ovaj sporazum takođe može biti izmenjen u budućnosti. Jer, kada Egipat potpiše sporazum sa nama, dobiće više teritorije. Naravno, postoji i ograničenje pomorske jurisdikcije ne samo u istočnom Mediteranu, već i između Malte i Libije u drugim delovima Mediterana. Pre neki dan smo takođe opširno razgovarali o tome šta možemo učiniti u ovom spornom području. To su kontroverzna pitanja. Naravno, Libija može razgovarati o tim pitanjima sa bilo kim, ali imamo i sporazum koji smo potpisali između našedve zemlje, a koji je registrovan u UN na obe strane. To je sporazum o kojem je pregovarano i potpisan je na obostrano koristan pristup“.

Upitan o grčko-američkoj saradnji i kako se tumače američka vojna pomoć Grčkoj, zajedničke vežbe i razmeštanje američkih baza na njenoj teritoriji, turski ministar spoljnih poslova podvukao je da se „u Turskoj ove vežbe mogu tumačiti malo drugačije. Svi širom sveta, svaka zemlja može izvoditi vežbe sa drugim zemljama. Sjedinjene Države takođe izvode vežbe sa Turskom i Grčkom. Vežbe ne znače ništa posebno. Naravno, svrha najavljene vežbe protiv druge zemlje ili grupe kao bloka je drugačija. Ali može biti mnogo multilateralnih vežbi na tripartitnom nivou, na bilateralnom nivou. Postoje vežbe u Crnom moru. Pre nekoliko meseci Rusija i Egipat izveli su zajedničku vežbu u Crnom moru. To ne treba da bude posebna briga.

Ali oprema je druga priča. Do danas su Sjedinjene Države sprovodile uravnoteženu politiku kako o Kipru, tako i u odnosima Turske i Grčke. U razgovorima sa gospodinom Blinkenom, kako telefonom, tako i u Briselu, u kontekstu sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, takođe smo mu rekli da očekujemo da će Sjedinjene Države održati ovu uravnoteženu poziciju i politiku. Ponekad postoje različite izjave zbog grčkog lobija. U praksi, Sjedinjene Države moraju održavati ovu politiku neutralnosti”. / ibna