Turska: Diplomati iz zemalja koje prmaju izbeglice zalažu se za globalno jedinstvo u rešavanju ovog pitanja

Turska: Diplomati iz zemalja koje prmaju izbeglice zalažu se za globalno jedinstvo u rešavanju ovog pitanja

“Globalni izazovi zahtevaju globalne reakcije, a međunarodna zajednica mora raditi usklađeno kako bi pokušala ublažiti efekte epidemije koronavirusa na ranjivu kategoriju izbeglica”, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu u utorak tokom webinara u organizaciji Antalijskog foruma diplomatije pod nazivom “Položaj izbeglica i drugih raseljenih lica tokom pandemije: potreba za međunarodnom saradnjom“.

Vodeće diplomate iz Iraka, Jordana, Pakistana i Libana, zajedno sa predstavnicima EU, SZO i UN-a, učestvovale su u virtuelnoj konferenciji koju je organizovao Forum diplomacije iz Antalije.

Turski ministar spoljnih poslova napomenuo je da je situacija sa pandemijom stavila raseljena lica na nova iskušenja zbog poteškoća u njihovoj integraciji u zdravstvene sisteme, problema u lancu snabdevanja, zatvaranja granica i ekonomskog uticaja epidemije.

Napomenuo je da je snažniji i efikasniji međunarodni odgovor na pritužbe raseljenih izuzetno važan, dodajući da bi kratkoročna rešenja kao programi pomoći u gotovini mogla da budu dobar početak.

“Mislim da će se Libanon, Jordan, Irak i Pakistan složiti sa mnom, u svojstvu zemalja u kojima žive mnoge izbeglice – potrebna nam je solidarnost”, rekao je Cavusoglu i dodao da je turska Vlada podržala globalnu solidarnost zbog pandemije slanjem medicinske pomoći u ukupno 125 zemalja.

Turski zvaničnici stavili su pitanje izbeglica na dnevni red međunarodnih organizacija poput G20, MIKTA, Organizacije islamske saradnje (OIC) i Turskog saveta i pokušali da podignu svest međunarodne zajednice o stanju ranjive kategorije izbeglica tokom pandemije, nastavio je Mevlut Cavusoglu.

„Imamo zajednički cilj; da zaštitimo izbeglice i raseljena lica i da im ponudimo dostojanstven život, i tu nam trebaju saradnja i akcije“, dodao je on.

Jordanski ministar spoljnih poslova Aiman Safadi rekao je da će njegova zemlja nastaviti da čini sve što je moguće kako bi izbeglicama, u saradnji sa svojim partnerima, obezbedila osnovne uslove.

Safadi je napomenuo da je za ublažavanje efekata koronavirusa na izbeglice potrebna globalna solidarnost, dodajući da je saradnja od suštinskog značaja za obezbeđenje „dobrovoljnog“ i „sigurnog“ povratka izbeglica, u skladu sa međunarodnim pravom.

Nassif Ioussef Hitti, visoki diplomata Libana, pozvao je međunarodnu zajednicu da proširi pomoć u rasporedu opterećenja zbog izbeglica, rekavši da je zemljama domaćinima potrebna veća podrška u vezi s izbeglicama i interno raseljenim ljudima.

Hitti je dodao da će političko rešenje u Siriji, gdje je građanski rat opustošio zemlju od 2011. godine, pomoći zemljama domaćinima i svetu da prevaziđu izbegličko pitanje.

Pakistanski ministar spoljnih poslova Shah Mahmood rekao je da su milioni afganistanskih izbeglica napustili zemlju zbog okruženja u kome su sukobljeni regioni.

Odgovornost i raspodela tereta neophodni su u ovim teškim vremenima pandemije, rekao je on, pozivajući međunarodnu zajednicu da primeni konstruktivan pristup pomoći izbeglicama u potrebi, dok se virus širi.

“Virus ne vidi rasu, religiju, nacionalnost ili boju”, rekao je on, dodavši da je “vreme da se pokaže pravo značenje uzrečice da niko neće biti ostavljen sam”.

Fillippo Gradhi, visoki komesar UN-a za izbeglice, rekao je da pritužbe izbeglica i izazovi sa kojima se suočavaju zemlje domaćini ne bi smeli proći nezapaženo tokom pandemije. / ibna