Turska: Direkcija predsedništva za komunikacije održala međunarodnu konferenciju o događajima iz 1915. godine

Turska: Direkcija predsedništva za komunikacije održala međunarodnu konferenciju o događajima iz 1915. godine

Direkcija za komunikacije predsedništva Turske Republike organizovala je „Međunarodnu konferenciju o događajima iz 1915. godine“ kako bi se razgovaralo o istorijskoj pozadini, pravnim aspektima i trenutnim razmišljanjima o događajima iz 1915. godine.

Uvodne govore na konferenciji, koji su direktno prenošeni na Internetu, održali su direktor Direkcije za komunikacije Predsedništva, profesor Fahrettin Altun i predsednik Turskog istorijskog društva, profesor Birol Cetin.

Altun je rekao da će ideje predstavljene na tom događaju pomoći u rasvetljavanju činjenica, jer se istorija može razumeti tačno, skromno i uz hrabro poverenje ljudi u istinu.

Turska je više puta pozvala jermensku stranu da okupi naučne timove kako bi razgovarali o događajima iz 1915. godine, što veliki deo međunarodne zajednice naziva „jermenskim genocidom“.

Fahrettin Altun podsetio je da su tokom Prvog svetskog rata jermenske bande izdale zemlju sarađujući sa neprijateljima koji su napadali osmansku teritoriju i, usred rata, Jermeni koji su boravili u određenim oblastima raseljeni su kako bi se zaštitili civili i odbranila domovina.

„Tokom primene ove mere bezbednosti, u uslovima rata koji je trajao punom parom, nažalost bilo je i neželjenih događaja, bilo je gubitaka i turskih i jermenskih života i dogodile su se tragedije. Ta sećanja čine temelj rasprava, pa čak i klevete koje su preživjele do danas“, rekao je Altun.

„Danas smo suočeni s narativom koji iskrivljuje zajedničku prošlost naroda Turske i Jermenije, koji su vekovima mirno živeli, pokušavajući da mržnju povuku iz istorije. I mi se protivimo ovom narativu“, rekao je direktor komunikacija, dodajući da „ne pravimo razliku između patnje koju doživljava svaki kutak ovih zemalja. Dobro znamo da su ljudi, bez obzira na prošlost, religiju, etničko poreklo, njihove dogme, vekovima živeli kao braća u ovim zemljama“.

Altun je primetio da razlog zašto se kontroverza oko 1915. nastavlja i nakon više od 100 godina leži u „insistiranju i tvrdoglavosti da se o događajima iz 1915. razgovara kao o čisto političkom i ideološkom pitanju“.

Altun je naglasio da neki pokušavaju ugurati događaje u politički i ideološki kontekst i iskorištavati ih u imperijalističke svrhe. / ibna