Turska: Dva aviona turskog vazduhoplovstva prevezla medicinsku pomoć u Indiju

Turska: Dva aviona turskog vazduhoplovstva prevezla medicinsku pomoć u Indiju

Turski vojni avioni sa medicinskim materijalom za borbu protiv COVID-19 sleteli su u utorak za glavni grad Indije Nju Delhi, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane na Twitteru.

Avioni su dovezli medicinsku pomoć u kojoj je, između ostalog, 630 boca sa kiseonikom, pet generatora kiseonika, 50 ventilatora i 50.000 kutija lekova za tablete koje su pripremili turski Crveni polumesec i tursko Ministarstvo zdravlja.

Na kutijama pomoći našle su se reči pesnika iz 13. veka Mevlana Rumija – „Nada postoji nakon očaja i mnogo sunca nakon mraka“ – plus poruka: „S ljubavlju iz Turske prema narodu Indije“.

Ibrahim Altan, šef turskog Crvenog polumeseca, rekao je novinarima da su pomoć poslali po nalogu predsednika Redžepa Tajipa Erdoana i uz pomoć turskog Ministarstva spoljnih poslova, zajedno sa ministarstvima zdravlja, industrije i tehnologije i odbrane.

Osvrćući se na tursko-indijske veze koje datiraju više od jednog veka, Altan je dodao: „Indija je našoj zemlji slala pomoć tokom Balkanskih ratova i rata za nezavisnost i uvek je bila uz nas u teškim vremenima. Danas mi njima šaljemo pomoć “.

Medicinsku pomoć u Indiju prevezla su 2 vojno-transportna aviona turskih oružanih snaga tipa A 400M koji su poleteli sa vojnog aerodroma Etimesgut u Ankari. / ibna