Turska: Ekonomija beleži rekordan rast od 21,7% u drugom kvartalu

Turska: Ekonomija beleži rekordan rast od 21,7% u drugom kvartalu

Turska ekonomija je u drugom kvartalu 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine zabeležila rast od 21,7%, u skladu sa očekivanjima, naodi se u zvaničnim podacima objavljenim u sredu.

To je najveća godišnja stopa rasta od 1999.

Prema Turskom zavodu za statistiku (TurkStat), bruto domaći proizvod (BDP) zemlje po sadašnjim cenama porastao je 52,4% na 1,6 biliona turskih lira (188,6 milijardi dolara) u periodu april-jun.

Među delatnostima koje čine BDP, dodana vrednost porasla je 45,8% u uslugama i 40,5% u industriji, dok su se finansijske i aktivnosti osiguranja smanjile za 22,7% u istom periodu.

Sporije stope rasta zabilježene su u građevinskom sektoru sa 3,1% i u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu sa 2,3%.

Prema podacima, izdaci za krajnju potrošnju za domaćinstva porasli su za 22,9%, dok je državna finalna potrošnja porasla 4,2% u drugom kvartalu 2021 u odnosu na prošlu godinu.

Izvoz roba i usluga je u istom periodu skočio za 59,9%, dok je uvoz roba i usluga porastao za 19,2%.

Komentarišući brojke, turski ministar finansija i finansija Lutfi Elvan rekao je na Tvitteru da su investicije i neto inostrana tražnja činili 57% rasta u drugom kvartalu godine.

„Niska inflacija, stabilnost deviznog kursa i predvidljivost ključni su za održiv i uključiv rast. Pokušavamo da to ostvarimo“, podvukao je on.

„Nastojimo da održimo rast koji će dodatno poboljšati fer raspodelu prihoda“, zaključio je on.

Glavni ekonomski pokazatelji kažu da se ekonomska aktivnost oporavila tako što je indeks ekonomskog poverenja skočio na 97,8 u junu sa 92,6 u prethodnom mesecu.

Takođe, rast u turskom proizvodnom sektoru nastavljen je tako što je naslovna cifra lebdela iznad praga treći mesec zaredom u avgustu.

Turski indeks menadžera nabavki (PMI) za proizvodni sektor u avgustu je iznosio 54,1, najviši nivo od januara.

Prošlog meseca, turski izvoz dostigao je 16,4 milijardi dolara, što je 10,2% više u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz skočio 16,8% na 20,7 milijardi dolara.

Međunarodna agencija za kreditni rejting Moodi’s poboljšala je u utorak prognozu ekonomskog rasta Turske za 2021. sa 5% na 6%.

Konstatovano je da je oporavak u turističkom sektoru podržao rast turske privrede, zahvaljujući tekućem globalnom ekonomskom oporavku i napretku u vakcinaciji protiv COVID-19.

Zemlja je u prvom kvartalu ostvarila rast od 7% na godišnjem nivou, dok globalna ekonomija i dalje pati od pandemije koronavirusa.

Za vreme pandemije koronavirusa, Turska je bila jedna od nekoliko zemalja u kojima nije došlo do negativnog rasta, a njena ekonomija je porasla 1,8% 2020. godine /ibna

Izvor: Anadolu Agency-TurkStat