Turska: Erdoan i Mišel u telefonskom razgovoru razmenili mišljenja o sastanku Evropskog saveta

Turska: Erdoan i Mišel u telefonskom razgovoru razmenili mišljenja o sastanku Evropskog saveta

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan telefonom je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, navodi se u zvaničnom saopštenju izdatom u utorak uveče.

U izjavi turskog Direktorata za komunikacije kaže se da je Mišel pozvao Erdoana da ga obavesti i razmeni mišljenja o nedavnom samitu EU.

Tokom razgovora, Erdoan je rekao da Turska svaki pozitivan korak u odnosima Turske i EU ocenjuje kao „novi prozor mogućnosti“.

Naglašavajući da neke zemlje neprestano pokušavaju da izazovu krizu, dok Turska pokušava da okrene novu stranicu sa EU, Erdoan je rekao da se odnosi EU i Turske moraju što pre osloboditi ovog začaranog kruga.

Turska je ponovila spremnost za pripremne razgovore sa Grčkom, rekao je turski predsednik, dodajući da je grčka strana neprestano izbegavala pregovore raznim izgovorima i da je poslednjih nedelja preduzela provokativne mere.

Naglašavajući da se politika Turske prema istočnom Mediteranu zasniva na zakonu i pravdi, rekao je da turska strana uvek ulaže potrebne napore za pravično, trajno i održivo rešenje u regionu.

Turska želi da EU zauzme razuman i konstruktivan stav prema Turskoj, dodao je on.

Turski zvaničnici su više puta naglasili da se Ankara zalaže za rešavanje svih otvorenih pitanja u regionu putem međunarodnog prava, dobrosusedskih odnosa, dijaloga i pregovora. / Ibna