Turska: Erdoan i Putin razgovarali o velikom broju tema

Turska: Erdoan i Putin razgovarali o velikom broju tema

Predsednici Rusije i Turske razgovarali su u četvrtak telefonom, između ostalog, o bilateralnim vezama, turizmu, vakcini Sputnjik V, regionu Nagorno-Karabaha i Siriji, saopštio je Kremlj.

Turski  presdsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je tokom razgovora zahvalnost zbog odluke Moskve da obnovi vazdušni saobraćaj sa njegovom zemljom, kao i zbog početka isporuke ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, navodi se u internet izjavi.

Putin je sa svoje strane podelio svoje utiske sa prošlogsedmičnog sastanka sa američkim predsednikom Joe Bidenom u Ženevi, dodaje se.

Lideri su razmenili mišljenja o situaciji u vezi sa regionom Nagorno-Karabaha koji je Azerbejdžan prošle godine oslobodio od decenijama duge jermenske okupacije. Oni su pozitivno ocenili napore zajedničkog rusko-turskog centra koji nadgleda prekid vatre koji je usledio u regionu.

„Turski predsednik je izrazio podršku ruskim naporima da obezbedi punu primenu sporazuma utvrđenih u izjavama lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana od 9. novembra 2020. i 11. januara 2021.“, navodi se u saopštenju.

Takođe se kaže da su Putin i Erdoan potvrdili međusobnu spremnost da nastave saradnju, u interesu ekonomskog razvoja i obnavljanja transportne infrastrukture regiona.

Govoreći o situaciji u Siriji, oba predsednika su naglasila značaj zajedničkog rada ruskih i turskih oružanih snaga u sirijskoj provinciji Idlib, na severozapadu, radi sprečavanja eskalacije, kao i njihovih napora na severoistoku zemlje i u borbi protiv terorističke grupe u ovim oblastima, dodaje se u izjavi Kremlja.

Takođe su se složili da nastave lične kontakte i zajednički rad na drugim nivoima. / ibna

Izvor: Agencija Anadolu