Turska: Erdoan objavio novu ekonomsku politiku; poslao poruku za saradnju između zemalja regiona

Turska: Erdoan objavio novu ekonomsku politiku; poslao poruku za saradnju između zemalja regiona

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan obećao je u sredu da će preduzeti korake za stabilizaciju tržišta i ponuditi nove mogućnosti stranim investitorima.

Obraćajući se sastanku vladajuće parlamentarne grupe Partije pravde i razvoja (AK stranka) u glavnom gradu Turske, Ankari, Erdoan je rekao da će uskoro biti preduzete nove mere za poboljšanje investicione klime u zemlji i razvoj efikasnijih ekonomskih politika.

Rekao je da će nove ekonomske politike biti usmerene na sticanje poverenja, dodajući da će se na taj način smanjiti osiguranje od rizika u zemlji.

Obezbeđujući zdrav, održiv i stabilan rast, vlada će podržati domaće i međunarodne investitore koji veruju turskoj funti, uz sve olakšice.

Zahvaljujući efikasnim mehanizmima odlučivanja, makroekonomska stabilnost će biti poboljšana povećanjem harmonije između monetarne, fiskalne i finansijske politike.

Vlada namerava da smanji premiju za rizik Turske u narednom periodu, usredsređujući se više na sticanje poverenja i kredibiliteta na tržištima.

Razviće se struktura rasta koja stvara posebno zapošljavanje koje ne uzrokuje inflaciju i deficit tekućeg računa.

U ovom procesu biće uspostavljena bliska saradnja sa svim delovima privrede – uključujući i nevladine organizacije.

Takođe će biti ojačana koordinacija i usklađivanje finansijskog upravljanja.

Vlada će održati niz sastanaka sa stranim investitorima kako bi razgovarali o mogućnostima i podršci koju će im zemlja pružiti.

Tokom svog govora, turski predsednik je naglasio spremnost zemlje da učini svoj deo posla u uspostavljanju mira, spokoja, sigurnosti i prosperiteta u regionu.

„Nemamo nikakve tajne ili otvorene predrasude, mržnju, mračne račune ni prema kome. Spremni smo da blisko sarađujemo sa efektivnim snagama u regionu, sa Rusijom koja će prvo izgraditi novu sirijsku državu koja će biti oblikovana prema volji naroda te zemlje “.

Naglasio je da će, ukoliko prestanu opstrukcije Grčke i Rima u istočnom Mediteranu, uskoro biti moguć sporazum zasnovan na pravdi, primetio je Erdoan.

„Turska je spremna da učini svoj deo za uspostavljanje mira, spokoja, bezbednosti i prosperiteta u našem regionu. Želimo da se krećemo zajedno ka novoj eri sa svim državama u regionu, čije narode, našu braću smatramo prijateljima“. / ibna