Turska: Erdoan se sastao sa mladima i odgovarao na pitanja o istočnom Mediteranu, Libiji i Istanbulskom kanalu

Turska: Erdoan se sastao sa mladima i odgovarao na pitanja o istočnom Mediteranu, Libiji i Istanbulskom kanalu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan, na sastanku sa mladima u predsedničkoj biblioteci u sredu, odgovorio je na pitanja o nizu raznim temama.

Odgovarajući na pitanje o prednostima Istanbulskog kanala i da li je njegova svrha povlačenje iz konvencije o moreuzu Montreuk, Erdogan je rekao da postoji kanal dužine 42-43 km kojim je Crno more povezano sa Mramornim.

„Procedure čekanja ili prolaza za brodove koji dolaze sa Crnog mora, a i sa strane Mramornog, su pod našom kontrolom. Ovo nema nikakve veze sa Montreukom. Montreuk je bio konvencija za Bosforski moreuz. Ono što ćemo ovde dobiti je projekat kojim u potpunosti uspostavljamo sopstvenu nezavisnost, sopstveni suverenitet. Takav kanal u Istanbulu, koji nema nikakve veze sa Montreukom, učiniće nas mnogo mirnijim. Kada dovedemo naš kanal u Istanbul, Istanbul će biti veoma bogat i Bosforski moreuzi će biti rasterećeni u pogledu životne sredine“.

Upitan o njegovoj proceni trenutne situacije u istočnom Mediteranu i Crnom moru, kako će se razvijati odnosi Turske sa drugim zemljama u bliskoj budućnosti i da li će Turska zadržati svoju trenutnu poziciju u budućnosti, odnosno trenutni status quo, Erdogan je primetio: „Napravili smo vrlo ozbiljne skokove u istočnom Mediteranu, posebno sporazumom koji smo postigli sa Libijom. Zajedno sa Libijom, Turska je pokazala posvećenost i seizmičkim istraživanjima i bušenju. Ovde vršimo zajednička seizmička istraživanja i bušenja sa Libijom. Grčkoj ovo smeta, jer nema te mogućnosti. Ali ovde Grčka nema prava poput naših“, rekao je turski predsednik.

Dalje je rekao da bi „u svim tim sukobima i napetostima na istočnom Mediteranu, u ovom trenutku, da nismo imali blagi ton, situacija bila drugačija. Ali pokazali smo razumevanje. Kada je bilo potrebno, popravili smo plutajuće uređaje za bušenje, popravili istraživačka plovila, ali nešto smo rekli. Rekli smo: „Što se Kipra tiče, nikada nećemo dozvoliti uzurpaciju prava „Severnog Kipra“. Mi ćemo intervenisati, ako je potrebno. Trenutno su naši brodovi spremni u bilo koje vreme. Ako u bilo kom trenutku bude trebalo preduzeti neke korake, oni će takođe to uraditi. Ne izbegavamo sastanke, pod uslovom da znaju kako da poštuju Tursku“, zaključio je predsednik Turske Republike. / Ibna