Turska: Erdoan u predsedničkoj palati primio libijskog premijera

Turska: Erdoan u predsedničkoj palati primio libijskog premijera

Zvaničnom ceremonijom u glavnom gradu Ankari turski predsednik Redžep Tajip Erdoan dočekao je u ponedeljak  predsednika Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Erdoan je, u pratnji visokih turskih zvaničnika, dočekao Abdula Hamida Dbeibeha i njegovu delegaciju u predsedničkoj palati.

Predviđeno je da lideri imaju privatni sastanak pre nego što prisustvuju sastanku Tursko-libijskog saveta za stratešku saradnju, nakon čega će održati zajedničku konferenciju za štampu.

Libijsku delegaciju pod vodstvom Dbeibeha, koja boravi u dvodnevnoj poseti Turskoj, čini pet potpredsednika Vlade i 14 ministara, kao i šef libijskog generalštaba Muhammad Ali Ahmad al-Haddad.

Sastankom Saveta kopredsedavaće Erdoan i Dbeibeh, a prisustvovaće ministri iz obe zemlje.

Diskusija će biti fokusirana na regionalna i međunarodna pitanja i biće obuhvaćena svim aspektima bilateralnih odnosa između Turske i Libije.

Takođe će se razgovarati o merama za dalje jačanje saradnje dve zemlje.

Očekuje se da će glavne teme obuhvatiti energetski i zdravstveni sektor, kao i povratak turskih kompanija u Libiju kako bi nastavili sa operacijama koje su zaustavljene nakon haosa koji je izbio nakon svrgavanja lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

U kontekstu konsultacija, ministri će sa kolegama imati bilateralne kontakte.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez objavio je na Twitteru je da su odlučili da sarađuju sa Libijom, posebno u oblasti nafte i gasa.

„Imali smo produktivan sastanak sa ministrom nafte i gasa Vlade nacionalnog jedinstva Libije, gospodinom Muhammedom Ahmedom Ounom. Odlučili smo da razvijemo našu saradnju, posebno u oblasti nafte i gasa.“

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu sastao se sa svojim libijskim kolegom Halidom et-Ticani Mazinom.

Mazen je posetio Soylua u kancelariji u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je od turskog kolege primio čestitke za formiranje nove Vlade, poželevši mu puno sreće. Pored toga, Soylu je rekao da je srećan što vidi svoju libijsku braću u Turskoj i izrazio uverenje da će to biti vrlo konstruktivan sastanak sa snažnim koracima napred.

Sa svoje strane, libijski ministar unutrašnjih poslova Halid et-Ticani Mazin rekao je da prijateljstvo Turske i Libije datira mnogo godina unazad.

Nacionalni ministar obrazovanja Ziya Selcuk sastao se sa libijskim ministrom za visoko obrazovanje i naučno istraživanje Imran Muhammad Abdul Nabi Al-Keeb.

U objavi na Twitteru, ministar Selcuk je primetio: „Sastali smo se sa mojim kolegom, ministrom za visoko obrazovanje i naučna istraživanja Imranom Muhamedom Abdul Nabijem Al-Keebom, koji je u našoj zemlji u okviru sastanaka Vrhovnog saveta za stratešku saradnju između Turske i Libija. Naša zajednička želja je intenziviranje saradnje.“ / ibna