Turska: Erdoanovom vakcinacijom započeta kampanja vakcinacije u Turskoj

Turska: Erdoanovom vakcinacijom započeta kampanja vakcinacije u Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan najavio je iz bolnice u Ankari, gde je vakcinisan prvom dozom kineske vakcine CoronaVac, pokretanje nacionalne kampanje vakcinacije.

Turski predsednik objavio je vakcinaciju na svom nalogu na mreži Telegram, napisavši „I ja sam vakcinisan“.

„Verujem da će sve biti u redu, posebno ako svi politički lideri i poslanici budu podsticalivakcinaciju protiv COVID-19“, rekao je turski predsednik novinarima.

Erdoan je dodao da su sa njim vakcinisani i članovi vladajuće stranke i izvršni odbor Stranke pravde i razvoja (AKP).

Izražavajući saučešće porodicama preminulih od COVID-19, Erdogan je takođe poželeo “Alahovu milost onima koji su izgubili život i brz oporavak pacijenata koji se leče u bolnicama”.

Takođe je rekao da je do sada više od 250.000 zdravstvenih radnika vakcinisano protiv virusa širom zemlje.

Podržavajući napore zdravstvenih radnika u prvom planu, Erdoan je pozdravio njihovu borbu protiv bolesti.

Rano u četvrtak, zdravstveni radnici u Turskoj pokrenuli su prvu fazu nacionalnog napora za vakcinaciju protiv COVID-19.

Ministar zdravlja Fahrettin Koca u sredu je postao prva osoba koja je primila kinesku vakcinu CoronaVac u zemlji. Posle ministra, vakcinisani su i članovi naučno-savetodavnog odbora za koronavirus.

Prema Ministarstvu zdravlja, Turska ima 1,1 milion zdravstvenih radnika koji će biti vakcinisani u roku od mesec dana.

Dve doze vakcine biće date u razmaku od 28 dana. Oni koji su se oporavili od COVID-19 neće biti vakcinisani četiri do šest meseci nakon oporavka.

Ranije u sredu, turska zvanična uprava za lekove i medicinska sredstva odobrila je CoronaVac za hitnu upotrebu protiv novog koronavirusa.

Prva serija od tri miliona doza COVID-19 CoronaVac vakcine koju je naručila iz kineske SinoVac Biotech stigla je u Tursku 30. decembra. / Ibna