Turska: Erdogan će se u utorak u Istanbulu sastati sa Merkel i Macronom

Turska: Erdogan će se u utorak u Istanbulu sastati sa Merkel i Macronom

Za utorak je u Istanbulu zakazan važan sastanak između Recepa Tayyipa Erdogana sa Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom, tokom kojeg će lideri razgovarati o izbegličkom pitanju.

Na dnevnom redu će biti odluka turskog predsednika da otvori granice te događaji koji su usledili na grčko-turskoj granici, kao i napetosti koje su nastale unutar Grčke nakon pokušaja hiljada izbeglica i imigranata da pređu granicu.

Politički analitičari nisu očekivali značajne rezultate od Erdoganovog sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom, ali i sa predsednicom EK Ursulom Von der Leyen, pošto Ankara veruje da stvarni pregovori treba da uključe lidere velikih evropskih zemalja i da ne budu vođeni kroz institucije.

To je bilo očigledno zbog načina na koji je turski predsednik napustio Brisel, bez prisustva planiranoj konferenciji za štampu.

Na sastanku u utorak se očekuje da će Erdogan izneti posebne turske zahteve prema EU. Međutim, Michel i Von der Leien na prethodnom sastanku nisu uspjeli postići dogovor s Erdoganom i zato će se sastati sa Macronom i Merkel.

Turska tvrdi da je prethodna deklaracija o izbeglicama predviđala izdvajanje šest milijardi evra za približno dva miliona izbeglica koje su u to vrijeme boravile na turskoj teritoriji. Ankara, međutim, sada tvrdi da u Turskoj danas živi četiri miliona izbeglica iz Sirije, sa dodatnih 3,5 miliona izbeglica koje dolaze iz Idliba, zajedno sa imigrantima i izbeglicama iz Avganistana, Irana, Iraka i afričkih zemalja. Turska sada nastoji pregovarati o 9 miliona ljudi i zatražiti sredstva prikladna za taj broj.

Istovremeno, turska Vlada se takođe bori za druge uslove koji nisu ispunjeni. Jedno od njih je otvaranje novih poglavlja na putu približavanja Turske EU, ažuriranje carinske unije i vizna liberalizacija za turske državljane. U pogledu poslednjeg, Evropa je tražila da se ispune 72 kriterijuma; Ankara ih je pripremila samo 66, a prema pisanju lista Hurriyet, Erdogan traži da se privremeno zanemari šest tačaka koje Turska još nije ispunila.

Jedan od upečatljivih zahteva Erdogana je da EU počne pozivati Ankaru na svoje samite. Pored ovih zahteva, Turska takođe traži da se sredstva pošalju direktno njenim organizacijama i nevladinim organizacijama, poput Crvenog polumeseca, turske obalske straže i Gradske banke.

Međutim, Brisel jasno daje do znanja da sve dok granice ostaju otvorene i sve dok se vrši pritisak na Grčku preko pitanja izbeglica, pregovore nije mogue nastaviti. To je i stvarni razlog zbog kojeg je turska Vlada objavila da je granica na obali Male Azije zatvorena za one izbeglice i imigrante koji žele da pređu u Grčku. Tom odlukom Ankara je želela pokazati da uprkos Erdoganovim izjavama o „otvaranju granice“, Turska poštuje svoje obaveze. Ali istovremeno, 6000 izbeglica i imigranata ostaje u Pazarkule i svakodnevno pokušava da pređe grčku granicu, a turska vojska i policijske vlasti ne čine ništa da ih zaustave.

Ovo pitanje može se rešiti odmah nakon trojnog sastanka u Istanbulu. / ibna