Turska: Erdogan demantovao priče o vanrednim izborima

Turska: Erdogan demantovao priče o vanrednim izborima

U četvrtak je predsednik Turske ućutkao izveštaje koji su počeli da kruže u vezi sa vanrednim izborima u zemlji, ističući da će oni biti održani prema rasporedu, u junu 2023. godine.

„U kojoj se razvijenoj zemlji širom sveta održavaju izbori izvan predviđenog termina? To su stvari koje se dešavaju u plemenskim državama“, rekao je Redžep Tajip Erdogan.

Turski predsednik je tvrdio da raniji datum izbora nije pitanje.

Predsednik je dodao da, u trenutku kada postoji proces globalnog restrukturiranja u političkom i ekonomskom smislu, „moramo da iskoristimo svu svoju snagu, energiju i vreme da bismo postigli svoje ciljeve“.

Rekao je da su u toku seizmička istraživanja i bušenja i da će u subotu nadgledati rad sa broda za bušenje.

„Kako Turska bude pojačavala svoju demokratiju i ekonomiju, takva pitanja će na kraju biti potpuno van dnevnog reda“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je takođe izjavio da će Turska nastaviti da podržava potlačene.

„S jedne strane, u Libiji ima represije, ne možemo da ćutimo. U Siriji traje progon duž naše granice od 910 km (565 milja). Šta da radimo? Ćutati? S druge strane, imamo progone u Somaliji, da li bismo se trebali samo odstupiti i gledati? Vidite progon Jermena u Azerbejdžanu. Ovo su naša braća, da li bi trebalo samo da gledamo? “ zapitao se Erdogan.

„Ne možemo se zaustaviti, postoji odgovornost koju smo preuzeli od naših predaka tokom istorije“, zaključio je predsednik Turske. / ibna