Turska: Erdogan i Johnson razgovarali telefonom

Turska: Erdogan i Johnson razgovarali telefonom

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan i britanski premijer Boris Johnson telefonom su razgovarali o trgovini, turizmu, odbrani, rešavanju krize COVID-19, bilateralnim odnosima i regionalnim kretanjima.

Prema saopštenju Kabineta turskog Predsednika, Erdogan i Johnson razgovarali su o načinima za unapređenje bilateralnih odnosa, kao i o regionalnim pitanjima.

Dvojica lidera dotakla su se različitih pitanja, uključujući turizam, odbranu, poljoprivredu, investicije, COVID-19 i načine za razvoj tursko-britanskih veza.

Tokom razgovora, Erdogan je rekao da Turska pozdravlja napore Ujedinjenog Kraljevstva u odnosu na kiparsko pitanje, dodajući da će rešenje koje uključuje formiranje dve države na ostrvu dovesti do pobede ne samo za obe strane, već i za sve nove mogućnosti za regionalnu saradnju.

Turska nastavlja svoj pozitivan stav i na Egejskom i Istočnom Mediteranu, kao i na Kipru, dodao je Erdogan, ističući da je, uprkos provokativnim akcijama i retorici Grčke, Turska zadržala smiren stav i odlučnost da nastavi pripremne razgovore.

Turska i Britanija, zajedno sa Grčkom, čine tri države garanta za ostrvo Kipar.

Turska je spremna da bude domaćin tursko-britanskog foruma Tatlidil u drugoj polovini 2021. godine, ako to dozvole pandemijski uslovi, naglasio je Erdogan dodajući da se nada da će turistička sezona u aprilu započeti sigurno i bez prepreka.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Velike Britanije potpisan krajem prošle godine bio je prekretnica u bilateralnim odnosima, objasnio je on, ističući da će koraci u ovom kontekstu pomoći u postizanju bilateralnog obima trgovine od 20 milijardi dolara.

Forum Tatlidil osnovan 2011. okuplja lidere iz akademske zajednice, biznisa, medija i politike kako bi ojačali odnose između Turske i Ujedinjenog Kraljevstva. / ibna