Turska: Erdogan i Macron razgovarali o deeskalaciji u istočnom Mediteranu

Turska: Erdogan i Macron razgovarali o deeskalaciji u istočnom Mediteranu

Predsednici Turske i Francuske održali su u utorak telefonski razgovor na kojem su razgovarali o istočnom Mediteranu, bilateralnim vezama i odnosima između Ankare i Evropske unije.

U saopštenju, turski Direktorat za komunikacije rekao je da je predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da Turska podržava dijalog i saradnju u rešavanju problema.

Takođe, Erdogan je naglasio da je kršenje zakonskih prava Turske i kiparskih Turaka na istočnom Mediteranu razlog za tenzije u regionu.

Takođe je primetio da treba koristiti diplomatske mogućnosti i primeniti održive pregovaračke postupke kako bi se smanjile tenzije, dodaje se u saopštenju.

Ankara „želi da razgovara i reši sve probleme za stolom“, rekao je on.

Prema saopštenju, Erdogan očekuje „konstruktivni“ stav Pariza kako bi olakšao konsultacije i komunikaciju između Turske i Francuske putem redovnog mehanizma.

Dodao je da je važno videti “konstruktivan dijalog i saradnju” na Samitu lidera EU sledeće nedelje o mogućim rešenjima za regionalna pitanja.

Sastanak, prvobitno zakazan za ovu nedelju, odložen je za 1. oktobar zbog infekcije koronavirusom bliskog saradnika predsednika Evropskog saveta.

Prema Jelisejskoj palati, Macron je rekao da je njegova zemlja uvek bila spremna za dijalog i da je pridavao značaj stabilnom odnosu između EU i Turske.

O pitanjima Libije i Sirije, zajedno sa istočnim Mediteranom, razgovarano je na sastanku koji je trajao više od sat vremena, navodi se u saopštenju.

U izjavi se takođe naglašava da je Macron pozdravio istražne razgovore koji će uskoro započeti između Turske i Grčke.

Francuski predsednik naglasio je da bi voleo da se razgovori održe u dobroj veri i sa ciljem smanjenja tenzija u regionu, navodi se u saopštenju, dodajući da je francuski lider takođe pozvao na sličan dijalog između Turske i Kipra.

Izvešteno je da su dvojica lidera odlučila da nastave dijalog o ovim pitanjima i na predsedničkom i na ministarskom nivou. / Ibna