Turska: Erdogan i Merkel razgovarali telefonom – tursko Ministarstvo spoljnih poslova odbacije grčke optužbe

Turska: Erdogan i Merkel razgovarali telefonom – tursko Ministarstvo spoljnih poslova odbacije grčke optužbe

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u srijedu telefonom.

Dvoje lidera su, kako se izveštava, razgovarali o dešavanjima u Siriji i Libiji, kao i o rešavanju krize izazvane koronavirusom. Takođe su razgovarali o bilateralnim odnosima, ekonomiji i turizmu.

Telefonski razgovor odvijao se usred krize koja je izbila između Grčke i Turske, nakon što je turska strana na sistemu pomorskog obaveštavanja NAVTEX izdala objavu za seizmička istraživanja broda Oruc Reis u oblasti južno od Kasteloriza i jugoistočno od Krita, a za to područje grčka strana smatra da se nalazi unutar grčkog kontinentalnog pojasa.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem je odbacilo grčke navode.

Prema turskom Ministarstvu spoljnih poslova, „kao deo tekućih aktivnosti naše zemlje na pronalaženju ugljovodonika u istočnom Sredozemlju, naše nadležno telo je uputilo 21. jula 2020. godine NAVTEKS (obaveštenje pomorcima) , da će naš istraživački brod Oruc Reis izvoditi novu seizmičku istraživačku aktivnost na istočnom Mediteranu.

„Područje mora na kojem će istraživati naš brod nalazi se u okviru kontinentalnog pojasa koji je naša država prijavila Ujedinjenim nacijama i područja za izdavanje dozvola koje je TPAO dala naša vlada 2012. godine. U delu tog područja seizmički istraživački brod Barbaros Hayrettin Pasha je bio aktivan poslednjih godina, navodi se u saopštenju.

„Ipak, Grčka se protivila ovoj istraživačkoj aktivnosti i tvrdila da se područje istraživanja nalazi u okviru njenog kontinentalnog pojasa. Grčka zasniva ovu tvrdnju na postojanju ostrva, posebno Meis (Kastelorizo), koje je daleko od grčkog kopnenog dela. „Ovaj maksimalistički kontinentalni zahtev Grčke je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, sudskom praksom i sudskim odlukama“, nastavljeno je u izjavi.

„Nije logično, a to je i međunarodno stajalište, da ostrvo sa površinom od 10 kvadratnih kilometara, 2 kilometra od Anadolije i 580 kilometara od kopnene Grčke, stvara površinu široku 40 000 kvadratnih kilometara. Iz tog razloga, odbacujemo ove navode Grčke“, kaže se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Iako je Turska ponovila svoj poziv na dijalog na svim nivoima sa Grčkom, kao što je to već bilo izraženo do sada, ona će nastaviti braniti svoja zakonska prava i interese koje ima prema međunarodnom pravu“, zaključeno je u izjavi./ibna