Turska: Erdogan i Putin dogovorili prekid vatre i demilitarizovanu zonu

Turska: Erdogan i Putin dogovorili prekid vatre i demilitarizovanu zonu

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Recep Tayyip Erdogan održali su danas šestočasovni maratonski sastanak u Moskvi, u nameri da nađu način da ublaže napetosti u Idlibu, Sirija.

Dve strane ponovo su potvrdile svoju opredeljenost u borbi protiv svih terorističkih incidenata i uklanjanju svih grupa koje je Savet bezbednosti UN-a označilo kao teroriste, dok su se nadalje složile da gađanje civila i političke infrastrukture ni na koji način neće biti opravdano.

Pored toga, Rusija i Turska naglasile su da se sukob u Siriji ne može rešiti vojnim sredstvima i da se može okončati samo političkim procesom u skladu sa rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti, pod vođstvom i suverenitetom Sirijaca i razmeštanju UN-a.

Istovremeno, sprečavanje pogoršanja humanitarne krize, zaštita građana, pružanje zaštite i humanitarne pomoći za sve Sirijce kojima to treba, bez predrasuda i diskriminacije, kao i izbegavanje unutrašnjeg raseljavanja te povratak izbeglica i raseljenih lica u svoja izvorna prebivališta u Siriji, čine prioritete za dve strane.

Dve strane su se, kako se izveštava, složile da će „sve vojne aktivnosti duž linije kontakta u demilitarizovanoj zoni Idliba prestati 6. marta 2020. godine od 00:01.“

Biće formiran bezbedan koridor na šest kilometara severno i južno od magistralnog puta M4. Dodatne pojedinosti za bezbedan rad koridora biće dogovorene u saradnji ruskog i turskog ministarstva odbrane.

Pored toga, zajedničke tursko-ruske patrole počeće sa operacijama 15. marta 2020. godine, duž deonice M4 od Trumba (2 km zapadno od Serakiba) do Ain Al Havr. / ibna