Turska: Erdogan i Putin pokrenuli izgradnju treće energetske jedinicu u Akkuiu

Turska: Erdogan i Putin pokrenuli izgradnju treće energetske jedinicu u Akkuiu

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin učestvovali su u sredu telekonferencijskoj ceremoniji početka izgradnje treće energetske jedinice nuklearne elektrane Akkuiu.

Nuklearna elektrana Akkuiu proizvodiće godišnje 35 milijardi kilovat sati električne energije kako bi pokrila oko 10% turske potrošnje energije. Pored toga, kako je izjavio turski predsednik, domaći instalirani kapacitet obnovljive energije u zemlji dostigao je nivo od 63,7%.

Prema Erdoganu, elektrana je opremljena najnaprednijim bezbednosnim sistemima kako bi se obezbedila usklađenost sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Odluka o uključivanju nuklearne energije u tursku nacionalnu energetsku infrastrukturu strateški je korak za sigurnost snabdevanja energijom, objasnio je turski predsednik.

Tursko otkriće 405 milijardi kubnih metara gasa u Crnom moru važan je korak ka energetskoj nezavisnosti, naglasio je Erdogan, dodajući da ta zemlja teži da doda nuklearnu energiju sa nultom emisijom ugljenika, što je čini ekološki prihvatljivom proizvodnjom energije u zemlji.

„Na 100. godišnjicu naše Republike uključićemo Tursku u klub zemalja sa nuklearnom energijom“, dodao je predsednik Erdogan.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je takođe prisustvovao ceremoniji, rekao je da je nuklearna elektrana Akkuiu zajednički projekat koji značajno doprinosi energetskoj sigurnosti Turske i dalje jača ekonomiju.

Putin je sa svoje strane pohvalio zajedničke napore dve zemlje koji su omogućili nastavak izgradnje elektrane kako je planirano, uprkos pandemiji koronavirusa.

„Želeo bih da zahvalim svim učesnicima u izgradnji nuklearne elektrane Akkuiu i još jednom izrazim uverenje da će uspešna primena ovog vodećeg projekta, bez preterivanja, ne samo da će bilateralnu energetsku saradnju dovesti na kvalitativno novi nivo, već će i doprineti daljoj promociji višestranog rusko-turskog partnerstva, unapređenju prijateljstva i međusobnog razumevanja među narodima naših zemalja“, rekao je Putin.

Zaključno, ruski predsednik je naglasio da Rusija pridaje veliki značaj radu Akkuiua i obećao da će i dalje pružati svu potrebnu pomoć i podršku.

Međuvladin sporazum o nuklearnoj elektrani Akkuiu potpisan je između Turske i Rusije u maju 2010. godine. Rad prvog bloka elektrane trebalo bi da počne 2023. godine, kada će zemlja proslaviti stogodišnjicu Turske Republike. Preostale tri jedinice biće operativne do kraja 2026. godine, po stopi od jedne godišnje. / Ibna