Turska: Erdogan i Rouhani razgovarali o Palestini – Čavušoglu traži jedinstvo OIC

Turska: Erdogan i Rouhani razgovarali o Palestini – Čavušoglu traži jedinstvo OIC

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan i njegov iranski kolega Hasan Rouhani razgovarali su u nedelju telefonom o napadima Izraela na Palestinu.

Prema izjavi turskog Direktorata za komunikacije, Erdogan je rekao Rouhaniju da će Turska nastaviti da zauzima ozbiljan stav protiv izraelskih udara usmerenih na Palestinu.

Globalna zajednica, rekao je Erdogan, trebalo bi da pošalje Izraelu snažnu poruku kojom će ih odvratiti od bezobzirnih napada.

Turski predsednik je takođe naglasio da islamski svet mora usvojiti jedinstveni diskurs i akciju protiv izraelskih napada.

Dvojica lidera su tokom razgovora govorili i o bilateralnim odnosima, napominje se u saopštenju.

Čavušoglu: Vreme je da se pokaže jedinstvo i odlučan stav prema Palestini

Vreme je da pokažemo jedinstvo i odlučan stav prema Palestini, a Turska je spremna da preduzme svaki neophodan korak, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na vanrednom sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u nedelju.

Na virtuelnom sastanku radi razgovora o napadima Izraela na Palestinu, Čavusoglu je rekao da je Izrael ciljao i novinare i da su polovina onih koji su izgubili život u Gazi žene i deca.

Čavušoglu je rekao da je međunarodna zajednica dužna da zaštiti palestinske civile, a OIC ima veliku odgovornost u ovom kontekstu.

Takođe se dotakao važnosti međunarodnog zaštitnog mehanizma za palestinske civile u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN-a iz 2018. godine.

Navodeći da se ovaj mehanizam može uspostaviti finansijskim i vojnim doprinosom dobrovoljačkih zemalja, Čavusoglu je takođe izjavio da izraelski politički i vojni zvaničnici koji su proglašeni krivim za kršenje prava Palestinaca treba da snose odgovornost.

Dodao je da u ovom kontekstu Međunarodni krivični sud ima posebnu ulogu.

Izjavljujući da su je napori za normalizaciju veza sa Izraelom osnažili, dodao je: „Treba da se zalažemo za pravdu i humanost. Ne bi trebalo biti drugih razmatranja. Vreme je da pokažemo naše jedinstvo i odlučnost. Ummet (muslimanska zajednica) očekuje naše vođstvo i hrabrost, a Turska je spremna da preduzme sve potrebne radnje. “/ Ibna