Turska: Erdogan i Sarraj se sastali u Ankari

Turska: Erdogan i Sarraj se sastali u Ankari

Turska i Libija planiraju da pojačaju svoju saradnju u Istočnom Mediteranu istraživanjem i operacijama bušenja, kako bi se dodatno iskoristile prirodne resurse, rekao je turski predsjednik na sastanku s libijskim premijerom u četvrtak.

Sastanak između turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera libijske vlade priznate od strane UN-a Faiez Al-Sarraja održan je u predsedničkoj palati u glavnom gradu Turske, Ankari.

“Uprkos stravičnim napadima pokretača državnog udara Khalifa Haftara, libijska vlada je preduzela potrebne mere protiv pandemije”, rekao je Erdogan komentarišući borbu Libije protiv COVID-19.

“Istorija će suditi onima koji izazovu krvoproliće i suze u Libiji podržavajući Haftarov puč”, dodao je.

“Turska će i dalje podržavati Sarrajevu vladu i nastaviće da se bori na svim međunarodnim forumima za pravedno i legitimno rešenje”, nastavio je.

Libijski premijer se zauzvrat zahvalio Turskoj na njenom “istorijskom i hrabrom stavu prema Libiji”.

Osvrćući se na borbu libijske vlade sa Khalifom Haftarom i njemu odanim milicijama u istočnom delu zemlje, Sarraj je naglasio: “Nastavićemo našu borbu sve dok ne uklonimo neprijatelja u Libiji. Libija neće dozvoliti pregovore u narednim fazama sa Halifom Haftarom”.

Pored toga, Sarraj je dodao da želi da vidi kako se turske kompanije odomaćuju u Libiji, dok se zemlja obnavlja.

Recep Tayyip Erdogan takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi “pokretača državnog udara” Khalifa Haftara da ilegalno prodaje naftu koja s pravom pripada libijskom narodu. / ibna