Turska: Erdogan i Trump razgovarali telefonom

Turska: Erdogan i Trump razgovarali telefonom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u sredu je sa američkim kolegom Donaldom Trumpom razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnom razvoju, posebno u vezi s istočnim Mediteranom.

Erdogan je podsetio Trumpa da Turska nije strana koja uzrokuje nestabilnost u istočnom Mediteranu, navodi se u saopštenju turske Direkcije za komunikacije.

Turski predsednik naglasio je da je Turska „konkretnim akcijama“ pokazala da želi da smanji tenzije i započne dijalog o tom pitanju.

Grčka je osporila tekuću tursku potragu za energentima u istočnom Mediteranu, pokušavajući da se ubaci u tursku morsku teritoriju na osnovu malih ostrva kraj turske obale.

Zamenik portparola Bele kuće Judd Deere također je prokomentarisao Trumpov telefonski poziv.

“Predsednik Trump je potvrdio da se Grčka i Turska moraju založiti za dijalog, što je jedini put ka rešenju njihovih otvorenih pitanja. Dvojica lidera razgovarali su i o važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima“, objavio je on na Tvitteru.

U ranijem tvitu Deere je takođe objavio da je Trump razgovarao s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Dodao je i da je Trump “izrazio zabrinutost” zbog eskalacije tenzija između NATO saveznika Turske i Grčke na istoku Mediterana. / ibna