Turska: Erdogan Michel i von der Layen razgovarali o izgradnji pozitivne agende

Turska: Erdogan Michel i von der Layen razgovarali o izgradnji pozitivne agende

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel i predsednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen održali su u petak (19. marta) telekonferenciju sa predsednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

45-minutnom sastanku prisustvovali su i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, direktor komunikacija Fahrettin Altun i portparol predsednika Ibrahim Kalin.

Prema zajedničkoj izjavi, Michel i Der Leyen razgovarali su o zaključcima decembarskog zasedanja Evropskog saveta, situaciji na istočnom Mediteranu, uključujući predstojeće razgovore o rešavanju kiparskog pitanja, kao i toku evro-turskih odnosa.

EU strana je naglasila važnost kontinuirane deeskalacije i daljeg jačanja izgradnje poverenja kako bi se omogućila pozitivnija evro-turska agenda.

Predsednici su takođe razmenili mišljenja o situaciji sirijskih izbeglica u Turskoj, kao i o široj regionalnoj situaciji, uključujući Libiju i Siriju.

Takođe su razgovarali o mogućoj poseti Turskoj nakon martovske sednice Evropskog saveta.

Turska strana zauzvrat, kroz izjavu koju je izdao turski Direktorat za komunikacije, primećuje da su lideri razgovarali o jačanju evro-turskih odnosa, kao i o regionalnim pitanjima, ali i o recipročnim koracima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Erdogan je rekao liderima EU da očekuje da će samit EU naredne nedelje dati rezultate u evro-turskim vezama, otvarajući put za konkretne akcije, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je rekao liderima EU da izveštaj o evro-turskim odnosima koji će biti predstavljen na samitu treba da odražava objektivne, konstruktivne poglede na budućnost evro-turskih odnosa.

Naglašavajući važnost nastavka dijaloga na visokom nivou za jačanje saradnje, Erdogan je rekao da bi ažuriranje imigracionog sporazuma između Turske i EU iz 2016. godine moglo biti osnova za pozitivnu agendu.

Turski predsednik je takođe naglasio sve veći teret i pritisak na tražitelje azila i ilegalne migracije u Turskoj.

Ponovio je predlog za konferenciju o istočnom Mediteranu, napominjući da EU ne bi trebalo da dozvoli Atini i kiparskim Grcima da zloupotrebe Samit EU pod maskom „solidarnosti Unije“.

“O realnim opcijama za kiparsko pitanje trebalo bi razgovarati umesto o modelima koji se pokažu neefikasnim sa obe strane ostrva”, rekao je Erdogan u izjavi, pozivajući se na proces nagodbe na osnovu dvodržavnog rešenja.

Turska održava i podržava stabilnost i saradnju na istočnom Mediteranu i Egeju, uprkos provokacijama i napadima Atine i kiparskih Grka, dodao je on.

Sastanak se održao samo nekoliko dana pre Samita lidera EU sledeće nedelje, kada će šefovi država i vlada EU razgovarati o budućnosti odnosa EU sa Ankarom, uključujući i imigracioni sporazum iz 2016. godine. / ibna