Turska: Erdogan se sastao sa premijerom Ukrajine

Turska: Erdogan se sastao sa premijerom Ukrajine

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio je u Ankari premijera Ukrajine Denisa Shmyhala.

Sastanak održan u Predsedničkoj palati trajao je 50 minuta. Poseta ukrajinskog premijera dolazi nekoliko nedelja nakon posete ukrajinskog predsednika Turskoj u oktobru.

U objavi na Tviteru nakon sastanka, ukrajinski premijer je istakao da je srećan zbog susreta sa Erdoganom, ističući da je Turska jedna od ključnih zemalja u osiguranju stabilnosti i bezbednosti na Crnom moru, jer igra važnu ulogu po ovom pitanju.

Prema ukrajinskim izvorima, njih dvojica su razgovarali o trgovinskoj, ekonomskoj i energetskoj saradnji, kao i o partnerstvu u oblasti transporta i vojno-industrijskog sektora.

Ukrajinski premijer je naglasio značaj postignutih sporazuma između predsednika Ukrajine i predsednika Turske za intenziviranje bilateralnog dijaloga u strateškim oblastima saradnje.

„Republika Turska predstavlja jednog od glavnih trgovinskih partnera Ukrajine. Istovremeno imamo veliki potencijal i mogućnosti za proširenje bilateralne trgovine. Ne govorimo samo o sirovinama, već i o prerađenim proizvodima i gotovim proizvodima“, rekao je Denis Shmyhal.

Prema ukrajinskom premijeru, kritično pitanje ukrajinsko-turske agende bilateralnih odnosa bilo je završetak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini.

„Verujem da naše zemlje imaju dovoljno potencijala da povećaju ukupnu trgovinu najmanje dva puta, do 10 milijardi dolara godišnje. S obzirom na faktor susedstva i obim trgovine između naših zemalja, Ukrajina je zainteresovana za zaključivanje ambicioznog, sveobuhvatnog sporazuma kako bi maksimizovala svoj potencijal“, izjavio je on.

U razgovoru sa Recepom Tayyipom Erdoganom, Denis Shmyhal je primetio da je jedan od prioriteta reformi u Ukrajini privlačenje investicija u javni sektor ekonomije, posebno na osnovu javno-privatnog partnerstva (JPP).

„Turska ima uspešno iskustvo u sprovođenju velikih infrastrukturnih projekata zasnovanih na tipu javno-privatnog partnerstva. Zaista smo zainteresovani za ovu stručnost. Stoga očekujemo da će se u bliskoj budućnosti održati treći sastanak ukrajinsko-turske radne grupe za javno-privatno partnerstvo“, rekao je on.

Denis Shmyhal naglasio je da je jedan od efikasnih mehanizama za razvoj saradnje između Ukrajine i Turske u oblasti energetike postavljen na sastanku ukrajinsko-turske radne grupe za energetiku.

„Takav format će nam omogućiti da razgovaramo o čitavom nizu mogućih područja saradnje u energetskom sektoru i ojačamo bilateralne odnose na putu ekonomskog razvoja u obe zemlje“, rekao je Denis Shmyhal.

Tokom sastanka, premijer Ukrajine i predsednik Turske dotakli su se i saradnje u vojno-industrijskom sektoru. Pored toga, strane su se složile da Ukrajina i Turska treba da nastave da koordinišu napore u borbi protiv pandemije COVID-19 i njenog ekonomskog uticaja.

Ukrajinski premijer se takođe zahvalio Recepu Tyyipu Erdoganu i Turskoj na kontinuiranoj podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. / ibna