Turska: Erdogan u Briselu započeo kontakte u okviru NATO

Turska: Erdogan u Briselu započeo kontakte u okviru NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u nedelju sa liderima zemalja članica NATO-a u Briselu u okviru svojih bilateralnih razgovora uoči samita alijanse u ponedeljak.

Erdogan je odvojeno razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom i letonskim predsednikom Egilsom Levitsom.

Sastanci turskog predsednika sa evropskim liderima na samitu NATO-a, tiču se ne samo pitanja Alijanse, već i predstojećeg samita EU, gde pitanje evro-turskih odnosa dominira dnevnim redom.

Erdogan je u nedelju stigao u Brisel da prisustvuje samitu, sastanku koji se održava uz učešće lidera zemalja članica alijanse.

Lideri zemalja NATO-a na samitu razgovaraće o putu koji će vojni savez slediti tokom naredne decenije suočen sa izazovima kao što su Kina, Rusija i sajber pretnje.

Lideri će se okupiti u sedištu NATO-a u Briselu prvi put od 2018. godine.

Erdogan će se takođe sastati sa američkim predsednikom Joeom Bidenom – njihov prvi sastanak otkako je Biden stupio na dužnost – kao i sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim svetskim liderima. / Ibna