Turska: Erdogan učestvovao na samitu G20

Turska: Erdogan učestvovao na samitu G20

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan prisustvovao je samitu lidera G20 održanom tokom vikenda pod predsedavanjem Saudijske Arabije.

Tokom obraćanja na samitu G20, koji se održao putem telekonferencije, obećao je „snažnu, održivu, uravnoteženu i inkluzivnu eru nakon COVID-19“.

Obraćajući se učesicima sastanka lidera zemalja G20, turski predsednik je primetio da „sistem koji ne služi narodu, ne daje mir i prosperitet narodu, ne vrednuje ga i ne osigurava pravdu i bezbednost, nema šansa za uspeh. Nemoguće je da trenutna globalna ekonomska arhitektura, koja se zasnivala na ambicijama, dominaciji, nepravdi i nepotrebnom prihodu, zaštiti ljude ili prirodu“.

U zajedničkoj izjavi lidera G20 stoji: „Mi, lideri G20, koji se po drugi put sastajemo pod predsedništvom Saudijske Arabije, ujedinjeni smo u uverenju da su koordinirana globalna akcija, solidarnost i multilateralna saradnja danas potrebniji više nego ikada ranije, kako bi se prevazišli trenutni izazovi i ostvarile mogućnosti 21. veka za sve, osnaživanjem ljudi, zaštitom planete i oblikovanjem novih granica“.

„Posvećeni smo tome da svet vodimo ka snažnoj, održivoj, uravnoteženoj i inkluzivnoj eri nakon COVID-19“, dodaje se u zajedničkoj izjavi.

„Mobilizovali smo resurse za rešavanje neposrednih finansijskih potreba globalnog zdravstva kako bismo podržali istraživanje, razvoj, proizvodnju i distribuciju bezbednih i efikasnih COVID-19 dijagnostike, terapije i vakcina. Učinićemo sve napore da obezbedimo pristupačan i pravedan pristup svim ljudima, u skladu sa opredeljenjima članova za podsticanje inovacija“, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz predao je predsedavanje G20 italijanskom premijeru Đuzepeu Conteu.

G20 je osnovan 1999. godine kao sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka nakon azijske finansijske krize.

G20 čine Nemačka, SAD, Argentina, Australija, Brazil, Kina, Indonezija, Francuska, Južna Afrika, Južna Koreja, Indija, Velika Britanija, Italija, Japan, Kanada, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Turska, Evropska unija, kao kao i MMF i Svetska banka. / ibna