Turska: Erdoganov zahtev u Briselu – “Revizija” Zajedničke izjave iz 2016

Turska: Erdoganov zahtev u Briselu – “Revizija” Zajedničke izjave iz 2016

Recep Tayyip Erdogan otputovao je u Brisel sa dvostrukom misijom. S jedne strane, sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, gde je dobio podršku Saveza u vezi sa Idlibom. S druge strane, otišao je da se sastane sa rukovodstvom EU i podnese im svoje zahteve kako bi institucije Unije mogle da razgovaraju o njima u bliskoj budućnosti sa ciljem da hitno započne ažuriranje ili revizija Zajedničke izjave EU-Turska o pitanju migracija i izbeglica.

Sastanku u Briselu prisustvovali su turski predsednik Recep Tayyip Erdogan i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, dok su sa strane EU bili predsednik Evropskog saveta Charles Michel i predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen.

Nakon završetka jednosatnog sastanka, Michel i Von der Leien održali su konferenciju za novinare navodeći da su dve strane postigle dogovor o formiranju tehničke grupe za politički dijalog koju će voditi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Josep Borrell i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Zadatak grupe će biti proučavanje Zajedničke izjave EU-Turska kako bi se razjasnila različita tumačenja njegove primene i identifikovali tačke koje nisu sprovedene, kao i propusti i manjkavosti u svim relevantnim odredbama.

Charles Michel je naglasio da je važno što su razmenjena mišljenja o odnosima EU i Turske i implementaciji Zajedničke izjave iz 2016. godine. „Delili smo različita stajališta o implementaciji Izjave“ i „pojasnili smo brojne stavove (različita tumačenja) u Sporazumu“.

Kako je objasnio, strana EU je ažurirala izmirene iznose i opredelila se za izbegličke programe naglašavajući da se razgovara i o bezbednosti regije, posebno u Siriji. Evropski lideri izrazili su zabrinutost u pogledu humanitarnog aspekta krize u Idlibu i granice sa Sirijom.

Pojasnio je da uspostavljanje tehničkog tima ima cilj da obe strane dođu na sličan stav u smislu razumevanja Izjave.

Takođe je napomenuo da će države članice EU upoznati sa ishodom sastanka. Zaključujući svoje primedbe, naglasio je da će EU nastaviti politički dijalog sa Erdoganom, da je današnji sastanak prvi važan korak u pravom smeru i da ćemo “u budućnosti ići dalje”.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen napomenula je da je važno da komunikacioni kanali ostanu otvoreni i aktivni, ističući da je to preduslov za poboljšanje položaja migranata u Evrosu.

Pored toga, naglasila je da je Grčkoj potrebna podrška, ali i sama Turska treba podršku za upravljanje pitanjem migracije, napominjući da je današnji dijalog bio konstruktivan i vodio ka mapiranju. Dodala je da Izjava za 2016. ostaje za sada na snazi i da će obe strane razmotriti nedostatke i načine za njeno puno provođenje.

Dalje je rekla da je EU izrazila spremnost da nastavi sa provođenjem Izjave samo ako je to obostrano, sa Turskom. Detalji sporazuma biće razmotreni za sve prognoze iz 2016. godine.

Na kraju, na pitanje o operativnoj situaciji na granici s Grčkom, ponovila je da je bilo kakvo preterano nasilje neprihvatljivo; svaka odluka koju vlasti donesu treba da bude proporcionalna; granice moraju biti zaštićene i mora se poštovati pravo podnošenja zahteva za azil, objašnjavajući da to dvoje idu ruku pod ruku. / ibna