Turska: EU bi trebala poštovati Deklaraciju o ljudskim pravima, kaže Erdogan

Turska: EU bi trebala poštovati Deklaraciju o ljudskim pravima, kaže Erdogan

Turski predsednik, Recep Tayyip Erdogan, pozvao je Grčku i ostale zemlje članice EU da poštuju Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima u slučaju izbeglica iz Sirije.

“Apelujemo, posebno, na Grčku i ostale zemlje EU da se sa poštovanjemo odnose prema izbeglicama koje su došle na njihovu teritoriju, u skladu sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima,” rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe njegove stranke u Ankari.

Turski predsednik je pokazao sliku na kojoj su Grci koji su pobegli u Siriju od progona nacista.

“Jedan od ovih dečaka ili devojčica iz Grčke na fotografiji je verovatno deda ili baka premijera Mitsotakisa,” rekao je Erdogan.

“Grci, koji na sve načine pokušavaju da spreče izbeglice da uđu u njihovu zemlju (…) ne treba da zaborave da bi jednog dana (u sličnoj situaciji) mogli da potraže nečije saosećanje,” dodao je turski predsednik.

Danas kasnije popodne, turski predsednik će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta, Charlesom Michelom, koji dolazi iz Bugarske, kako bi razgovarali o situaciji u Idlibu i izbegličkoj krizi, u svetlu odluke Turske da ne sprečava izbeglice i migrante koji se kreću prema granici EU i Turske./ibna