Turska: Grupe izbeglica idu prema grčkoj granici

Turska: Grupe izbeglica idu prema grčkoj granici

Grčka je u stalnoj komunikaciji s EU i NATO

Prema informativnoj agenciji Demiroren (DHA) u petak, grupa izbeglica se kreće ka severozapadnoj granici Turske kako bi prešla u Grčku.

Grčke vlasti podigle su nivo uzbune, pošto prema nekim informacijama Turska više neće zaustavljati izbjeglice, koji žele da iz Sirije dođu u Evropu.

Prema podacima agencije DHA, oko 300 izbeglica, među kojima ima žena i dece, krenuli su kasno noćas prema grčko-turskoj granici u Edirnu (Jedrene). Izveštaji govore da u ovoj grupi ima Sirijaca, Iranaca i Iračana.

Turski zvaničnici rekli su da snage bezbednosti neće intervenisati kako bi sprečile migrante da pređu granicu, uključujući one iz Sirije i drugih zemalja, kao što su Avganistan i Iran.

Turskoj policiji, obalskoj straži i graničnim službama naređeno je da zaustave pretrese.

Turska je poručila evropskim i drugim zemljama da više ne može da se nosi sa talasom imigranata, pošto ih je u zemlji već smešteno više od 3,7 miliona, a turski zvaničnici su kritikovali  te zemlje zbog njihove ravnodušnosti prema upozorenjima na humanitarnu krizu u Siriji.

Grupe izbeglica koje se pripremaju da pređu granicu zabeležene su na obali zapadne Turske, posebno u Dikiliju kod Pergama.

Prema izveštajima, turska Vlada želi podršku Evropske unije za situaciji u Idlibu, dok je NATO već izrazio podršku Turskoj.

Sve je počelo napadom na turski logor od strane sirijskih snaga u Idlibu, gde su ubijena 33 turska vojnika.

Prema vladinim izvorima, Grčka je pojačala Graničnu stražu na kopnu i na moru. Prateći razvoj događaja u Idlibu, ova zemlja je u stalnom kontaktu sa Evropskom unijom i NATO. / ibna