Turska i Bugarska će podržati privatni sektor u nastojanju da pojača saradnju u trgovini

Turska i Bugarska će podržati privatni sektor u nastojanju da pojača saradnju u trgovini

Vlade Turske i Bugarske spremne su da podstaknu privatni sektor da se više uključi u jačanje saradnje, rekao je u sredu zamenik turskog ministra trgovine Gonca Iilmaz Batur, govoreći na Tursko-bugarskom internetskom poslovnom forumu koji je organizovalo Tursko veće za spoljne ekonomske odnose (DEIK).

Dve zemlje izlaze iz teških vremena izazvanih smanjivanjem trgovine usled pandemije, rekao je Batur. „Tesnu saradnju između Bugarske i Turske treba dalje poboljšati tokom perioda oporavka, jer naši dobri odnosi imaju pozitivan uticaj na trgovinu“.

Naglasio je da je održavanje pozitivnog dijaloga presudno u teškim vremenima.

Sa svoje strane, zamenica bugarskog ministra ekonomije Iana Topalova naglasila je da je Turska i dalje jedan od istaknutih strateških partnera Bugarske.

Topalova je rekla da je pandemija imala negativan uticaj na bilateralnu trgovinu između Turske i Bugarske, koja je u prvih devet meseci 2020. pala za 11% na godišnjem nivou.

Napominjući da je Turska među prvih 10 zemalja koje investiraju u Bugarskoj, Topalova je rekla da su direktna strana ulaganja u tu zemlju od 1. juna oko milijardu evra (1,18 milijardi dolara), napominjući da je „Turska uložila više od 20 miliona evra u Bugarska uprkos pandemiji “.

Topalova je rekla da vlada gradi nove industrijske parkove kako bi stvorila nove mogućnosti za investitore, dodajući da “moramo zajedno raditi na uklanjanju ekonomskog uticaja pandemije i pronaći nove načine za zajedničku saradnju”.

Nail Olpak, predsednik DEIK-a, rekao je da komercijalni podaci pokazuju da još uvek ima mnogo prostora za poboljšanje.

„Pored našeg prijateljstva, turski i bugarski poslovni sektori, koji su godinama angažovani s ljubavlju, hrabro će krenuti da dalje ojačaju naše trgovinske i investicione odnose i saradnju“, rekao je Olpak.

Zeki Saribekir, predsedavajući Tursko-bugarskog poslovnog saveta, naglasio je da su Turska i Bugarska dve komplementarne države uprkos razlikama.

Naglašavajući da će saradnja između dve zemlje osigurati snažno prisustvo Turske i Bugarske u novom poretku, Saribekir je rekao: „Iako se svetska trgovina trenutno smanjuje, možemo brzo poboljšati naše aktivnosti kroz saradnju“.

Saribekir je naglasio da je cilj zemalja da pronađu pitanja koja će koristiti obema stranama na principu win-win.

Bojko Takov, izvršni direktor bugarske Agencije za promociju MSP (BSMEPA), takođe je rekao da fondacija sarađuje sa partnerima širom sveta na poboljšanju odnosa između kompanija iz dve zemlje. / Ibna